Ενέργεια

Μια ανάσα από τα 100 ευρώ η τιμή CO2 στην Ευρώπη - Παρέμβαση ζητά η Πολωνία

Μια ανάσα από τα 100 ευρώ η τιμή CO2 στην Ευρώπη - Παρέμβαση ζητά η Πολωνία

Διαπραγματεύτηκε έως και 97,50 ευρώ ανά τόνο την Παρασκευή πριν κλείσει την ημέρα στα 96,43 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της αγοράς άνθρακα το 2005

 

Η τιμή των αδειών στην αγορά άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκλεισε σε υψηλό ρεκόρ πάνω από τα 96 ευρώ την Παρασκευή, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι το συμβολικό επίπεδο των 100 ευρώ θα μπορούσε σύντομα να ξεπερασθεί σύμφωνα με το reuters.

Το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS), η ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα υποχρεώνει τα εργοστάσια, τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τις αεροπορικές εταιρείες να πληρώνουν για κάθε τόνο CO2 που εκπέμπουν - όσο υψηλότερη είναι η τιμή της άδειας, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος παραγωγής εκπομπών για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αν και ορισμένοι λαμβάνουν δωρεάν άδειες για να βοηθηθούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί από πλευράς κόστους στις παγκόσμιες αγορές.
Η τιμή του άνθρακα έχει αυξηθεί περισσότερο από 200% από την αρχή του 2021, λόγω παραγόντων, όπως η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου που ώθησαν επίσης ορισμένους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να στραφούν στον άνθρακα, με αποτέλεσμα υψηλότερες εκπομπές ρύπων και ζήτηση για άδειες.
Την Παρασκευή διαπραγματεύτηκε έως και 97,50 ευρώ ανά τόνο τπριν κλείσει την ημέρα στα 96,43 ευρώ, το υψηλότερο κλείσιμο από την έναρξη της αγοράς άνθρακα το 2005.

Ενδιαφέρον για συμβόλαια

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το τελευταίο άλμα πιθανότατα οφείλεται σε τεχνικές αγορές και ότι τα 100 ευρώ είναι εφικτά - ένα επίπεδο που υποδηλώνεται επίσης από το υψηλό ποσοστό ενδιαφέροντος σε συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης CO2 σε αυτήν την τιμή.
«Ο μαγικός τριψήφιος αριθμός, 100 ευρώ/τόνο, θα είναι ο επόμενος στόχος», ανέφεραν οι αναλυτές της Refinitiv.

Η ανοδική πορεία του ευρωπαϊκού κόστους άνθρακα εκτυλίχθηκε καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ παρουσίασαν πέρυσι μια σειρά από μέτρα για τη γρήγορη μείωση των εκπομπών έως το 2030 - συμπεριλαμβανομένης μιας μεταρρύθμισης της αγοράς που οι αναλυτές αναμένουν ότι θα οδηγήσουν τις τιμές CO2 ακόμη υψηλότερες.
Η Refinitiv εκτιμα ότι ένα κόστος άνθρακα 100 ευρώ θα μπορούσε να «θολώσει» την πολιτική συζήτηση σχετικά με αυτές τις πολιτικές αλλά και τον στόχο της ΕΕ να περιορίσει τις εκπομπές της κατά 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990.

Ζητούν παρέμβαση στην αγορά

Χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, επεσήμανεν ότι οι υψηλές τιμές CO2 οδηγούνται από κερδοσκόπους και προέτρεψαν την ΕΕ να παρέμβει στην αγορά.
Άλλα κράτη θεωρούν μια ισχυρή τιμή του άνθρακα ως ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και επισημαίνουν την πρόσφατη εκτίμηση της υπηρεσίας επιτήρησης κινητών αξιών της ΕΕ ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις κατάχρησης στο ETS.
Το EU ETS παρέχει οικονομικό κίνητρο στις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές και να επενδύσουν σε πράσινες τεχνολογίες. Για χρόνια η τιμή ήταν πολύ χαμηλή για να το ενθαρρύνει, δεδομένων των τεράστιων αρχικών επενδύσεων που απαιτούνται για τις πράσινες τεχνολογίες σε τομείς όπως το τσιμέντο και η χαλυβουργία.

Με τιμή CO2, 100 ευρώ, οι εκτιμήσεις της βιομηχανίας αναφέρουν ότι η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα θα μπορούσε να είναι οικονομικά αποδοτική σε εφαρμογές συμπεριλαμβανομένων των διυλιστηρίων - αν και άλλες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα χρειάζονταν ακόμη υψηλότερο κόστος CO2.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης