Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Aπό πεδίο στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Κίνα

Ρωσία: Aπό πεδίο στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Κίνα
Πρόκειται για κοίτασμα στα ανοιχτά του νησιού Σαχαλίνη στον Ειρηνικό

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom ενδέχεται να εκμεταλλευτεί ένα κοίτασμα που πλήττεται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στα ανοιχτά του νησιού Σαχαλίνη στον Ειρηνικό για να παράσχει στην Κίνα φυσικό αέριο στο πλαίσιο μιας πρόσφατα υπογραφείσας συμφωνίας, δήλωσαν πηγές και αναλυτές σύμφωνα με το Reuters την Τρίτη.

Η Ρωσία, ήδη ο Νο. 3 προμηθευτής φυσικού αερίου του Πεκίνου, ενισχύει τους δεσμούς της με την Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο, μειώνοντας την εξάρτησή της από τους παραδοσιακούς ευρωπαίους πελάτες ενέργειας της εν μέσω αντιπαράθεσης με τη Δύση.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε νέα συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με την Κίνα την Παρασκευή, η οποία θα ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από την ρωσική Άπω Ανατολή, όπου το δίκτυο αγωγών δεν συνδέεται με τις παραδοσιακές διαδρομές των εξαγωγών καυσίμων της προς την Ευρώπη.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία πώλησης και αγοράς με την China National Petroleum Corporation (CNPC) για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω μιας ανατολικής διαδρομής. Όταν το έργο φτάσει στην πλήρη δυναμικότητά του, η ποσότητα των προμηθειών φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την Κίνα θα αυξηθεί κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως, και θα ανέλθει συνολικά στα 48 bcm ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών μέσω του υπάρχοντος αγωγού Power of Siberia.

Κοιτάσματα στα ανοιχτά της Σαχαλίνης

Το αέριο μπορεί να προέρχεται από τα κοιτάσματα στα ανοιχτά της Σαχαλίνης, συμπεριλαμβανομένου του Yuzhno-Kirinskoye, το οποίο η Ουάσιγκτον έθεσε υπό κυρώσεις το 2015 για τον ρόλο της Μόσχας στην κρίση στην Ουκρανία.
Το κοίτασμα, μέρος του μπλοκ Kirinsky στη Θάλασσα του Οχότσκ, περιέχει επίσης πετρέλαιο, ενώ οι κυρώσεις σχετίζονται με την εξερεύνηση ή την παραγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου στα ρωσικά βαθιά νερά.
Οι κυρώσεις εμποδίζουν τις ξένες εταιρείες να χρησιμοποιήσουν υδρογονάνθρακες σε τέτοια πεδία και οι πιθανές εξαγωγές φυσικού αερίου από το Yuzhno-Kirinskoye δείχνουν ότι η Ρωσία έχει μάθει πώς να παρακάμπτει τις κυρώσεις.
Η ρωσική Sova Capital εκτιμά ότι το αέριο για τη συμφωνία θα μπορούσε να προέλθει από το κοίτασμα Kirinskoye «ή πιο πιθανό το κοίτασμα Yuzhno-Kirinskoye, το οποίο θα ξεκινήσει το 2023 ή το 2024».

Aποθέματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom, τα αποθέματα του Yuzhno-Kirinskoye ανέρχονται σε 711,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, 111,5 εκατομμύρια τόνους συμπυκνώματος αερίου και 4,1 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου. Η παραγωγή εκεί ανέρχεται στα 21 bcm ετησίως.
Η Gazprom ανέφερε στον ιστότοπό της ότι «το Yuzhno-Kirinskoye βρίσκεται σε διαδικασία προ-ανάπτυξης, με τη γεωλογική εξερεύνηση να έχει ολοκληρωθεί εντός των ορίων του πεδίου». Ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία κατασκεύαζε πηγάδια παραγωγής στο πεδίο χρησιμοποιώντας ημι-υποβρύχιες εξέδρες γεώτρησης και αναμένεται να το θέσει σε λειτουργία σταδιακά κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2025.
Το έργο Sakhalin-1 αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή LNG το 2028. Το εργοστάσιο LNG της Gazprom στην περιοχή, το Sakhalin-2, δεν διαθέτει αρκετούς πόρους φυσικού αερίου για να αυξήσει την παραγωγή και να δημιουργήσει τρίτη γραμμή.

www.worldenergynews.gr


 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης