Ενέργεια

Ουκρανία: Προς αποσύνδεση από το ηλεκτρικό δίκτυο των πρώην Σοβιετικών χωρών

Ουκρανία: Προς αποσύνδεση από το ηλεκτρικό δίκτυο των πρώην Σοβιετικών χωρών
Ξεκινά δοκιμές σύνδεσης τμε το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις δοκιμές σύνδεσης του ηλεκτρικού δικτύου της με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια προσπάθεια να αποσυνδεθεί από το δίκτυο που τη συνδέει με τη Λευκορωσία και άλλες πρώην Σοβιετικές χώρες, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της χώρας.

Το Κίεβο, το οποίο βρίσκεται σε φάση "σύγκρουσης” με τη Ρωσία, μετά την κίνηση του Κρεμλίνου να συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών, θεωρεί τον διαχωρισμό από το ηλεκτρικό δίκτυο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τη σύνδεση της χώρας με το ευρωπαϊκό, ως καθοριστικής σημασίας για την ενεργειακή του ασφάλεια.

Κι αυτό γιατί σήμερα, όπως αναφέρει το Reuters, η Ουκρανία εξαρτάται κυρίως από τη Λευκορωσία για την αντιμετώπιση τυχόν αναταράξεων στο ηλεκτρικό της δίκτυο, με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο όμως, που είναι στενός σύμμαχος της Μόσχας, να έχει διαμηνύσει ότι το Μινσκ θα σταματήσει την προμήθεια ενέργειας εάν οι εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας κλιμακωθούν και οι δύο χώρες οδηγηθούν σε πόλεμο.

Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, η Ουκρανία θέλει να συνδεθεί με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ENTSO-E) το επόμενο έτος.

"Το ενεργειακό σύστημα είναι έτοιμο να βγει από ένα απομονωμένο καθεστώς”, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Πέμπτη όταν ρωτήθηκε εάν το δίκτυο θα αποσυνδεθεί από τα γειτονικά δίκτυα στη δοκιμή που έχει προγραμματιστεί για τις 24-26 Φεβρουαρίου.

Ο Χαλουσένκο είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση -που ισχυρίζονται ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, κατηγορία που η Μόσχα έχει επανειλημμένως αρνηθεί- εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα σχέδια για σύνδεση του ουκρανικού δικτύου με το ευρωπαϊκό.

Αυτό τον χειμώνα, η Λευκορωσία ήταν η μόνη πηγή πρόσθετης ηλεκτρικής ενέργειας για την Ουκρανία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή απότομης αύξησης της κατανάλωσης.news.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης