Περιβάλλον

Αλλαγή κανόνων για τις τιμές CO2 μελετά η ΕΕ - Θα επιτρέπουν πολιτικές παρεμβάσεις

Αλλαγή κανόνων για τις τιμές CO2 μελετά η ΕΕ - Θα επιτρέπουν πολιτικές παρεμβάσεις

Το άρθρο 29α των κανόνων της αγοράς άνθρακα έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τις «υπερβολικές» αυξήσεις των τιμών αλλά παραμένει ασαφές πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί

 

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα δήλωσε την Πέμπτη ότι εξετάζει αλλαγές στους κανόνες που επιτρέπουν στους πολιτικούς να παρεμβαίνουν στο σύστημα εάν οι τιμές αυξηθούν πολύ γρήγορα.

Οι τιμές του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτοξεύτηκαν κατά περίπου 150% πέρυσι και διαπραγματεύτηκαν σε ρεκόρ 98,49 ευρώ ανά τόνο CO2 νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

"Έχουμε μια άνευ προηγουμένου αύξηση της τιμής του άνθρακα και εξακολουθεί να είναι ο μηχανισμός στο [άρθρο 29α] που έχει σχεδιαστεί για να κρατά τα σοκ τιμών έξω από το σύστημα ... όμως δεν λειτουργεί", δήλωσε ο βουλευτής της ΕΕ Peter Liese σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

"Έτσι, μια τροπολογία στο άρθρο 29α - μια προσεκτική, που δεν υπερβάλλει το θέμα - θα μπορούσε να εξεταστεί", επεσήμανε ο Liese. Το άρθρο θα πρέπει επίσης να ισχύει για μια αγορά άνθρακα που σχεδιάζει να λανσάρει η ΕΕ για κτίρια και μεταφορές, συμπλήρωσε

Το άρθρο 29α των κανόνων της αγοράς άνθρακα έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τις «υπερβολικές» αυξήσεις των τιμών. Επιτρέπει στις χώρες να προσθέτουν επιπλέον άδειες στην αγορά εάν η τιμή άδειας CO2 είναι, για τουλάχιστον έξι μήνες, περισσότερο από τρεις φορές τη μέση τιμή τα δύο προηγούμενα χρόνια, και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμπεραίνουν ότι αυτό δεν αντανακλά τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς.

Το άρθρο αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ. Οι ερμηνείες διαφέρουν ως προς το πότε ακριβώς θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί, με βάση το νομικό κείμενο.

"Χρειάζεται να φτάσει την τιμή ενεργοποίησης πριν ξεκινήσετε να μετράτε τους έξι μήνες ή είναι οι έξι προηγούμενοι μήνες;" είπε ο αναλυτής άνθρακα της Refinitiv, Ingvild Sørhus. «Δεν είναι πολύ σαφές πώς πρέπει να υπολογιστεί».

Αύξηση κόστους

Ενώ οι υψηλότερες τιμές CO2 κρίνονται απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής, η πρόσφατη άνοδος έχει αυξήσει το κόστος για τη βιομηχανία και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που πρέπει να αγοράζουν συμβόλαια στην αγορά άνθρακα για να καλύψουν τις εκπομπές τους.

Η Πολωνία και η Ισπανία δήλωσαν ότι κερδοσκόποι βρίσκονται πίσω από την άνοδο και ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να παρέμβουν.

Οι τιμές του άνθρακα έχουν τροφοδοτηθεί από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες και η ΕΕ σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει την αγορά άνθρακα για να περιορίσει ταχύτερα τις εκπομπές, ώστε να επιτύχει τον στόχο να μειώσει τις εκπομπές της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η μεταρρύθμιση θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης φέτος από τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι νομοθέτες της ΕΕ έχουν προθεσμία έως τις 16 Φεβρουαρίου για να υποβάλουν τροπολογίες στην πρόταση του Liese. Στη συνέχεια, η πρόταση θα τεθεί σε δύο ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, που έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο και τον Ιούνιο, πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κοινοβουλίου και των χωρών της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης