Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ΣΒΕ: Υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τις επιχειρήσεις

ΣΒΕ: Υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τις επιχειρήσεις
Το 88% των επιχειρήσεων έχει δεχθεί αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%

Τον κίνδυνο απώλειας αγορών και αύξησης των τιμών από τις υπέρογκες αυξήσεις του κόστους ενέργειας, των πρώτων υλών, των ενδιάμεσων προϊόντων και του κόστους μεταφοράς στη βιομηχανία επισημαίνει έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στην οποία συμμετείχε ένα δείγμα 142 επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της μεταποίησης και διεξήχθη το διάστημα από 25 Ιανουαρίου μέχρι και 7 Φεβρουαρίου 2022.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 88% των επιχειρήσεων έχει δεχθεί αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%. Παράλληλα, οι αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας έχουν αυξήσει σε ποσοστό από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής για περισσότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις, τις τιμές πρώτων υλών για μία στις τρεις επιχειρήσεις, τις τιμές των ενδιάμεσων προϊόντων για μία στις τέσσερις επιχειρήσεις και τις δαπάνες μεταφοράς προϊόντων για μία στις πέντε επιχειρήσεις.

Περισσότερες από τρεις στις δέκα επιχειρήσεις (33%) δεν έχουν μετακυλήσει τις αυξήσεις στους πελάτες τους, ενώ περισσότερες από πέντε στις δέκα (57%) το έχουν μετακυλήσει. Με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων σε σχέση με τις τιμές ενέργειας το επόμενο εξάμηνο να είναι δυσοίωνες, οι ανησυχίες επικεντρώνονται στις επιπτώσεις στις πωλήσεις, στις εξαγωγές και στα κέρδη, προβλέποντας μειώσεις από 10% έως 20%. Μία στις πέντε επιχειρήσεις αναμένει μείωση πωλήσεων και μία στις τέσσερις, μειώσεις στις εξαγωγές αλλά και στα κέρδη.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης