Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η έκκληση του ΙΕΑ σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ για αύξηση της παραγωγής τους

Η έκκληση του ΙΕΑ σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ για αύξηση της παραγωγής τους
Ο ΙΕΑ επισημαίνει ότι τα χρόνια προβλήματα προμήθειας πετρελαίου στον ΟΠΕΚ+ απειλούν να αυξήσουν τη στενότητα και την αστάθεια στην αγορά και να ωθήσουν τις τιμές ακόμα υψηλότερα

H Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων στην αγορά πετρελαίου, εάν διοχετεύουν περισσότερο αργό, διαμήνυσε σήμερα (11/2) η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία αποτελούν δυο κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ που χαρακτηρίζονται από πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συρρικνούμενων παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, μια εξέλιξη που ώθησε τις τιμές στα 100 δολάρια το βαρέλι, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό παγκοσμίως.

«Αυτοί οι κίνδυνοι, που έχουν ευρείες οικονομικές επιπτώσεις, θα μπορούσαν να μειωθούν εάν οι παραγωγοί στη Μέση Ανατολή με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αντισταθμίσουν την παραγωγή που εξαντλείται», ανέφερε το πρακτορείο με έδρα το Παρίσι στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο.

Εν αναμονή υψηλότερων τιμών

Ως προς την πορεία των τιμών, ο ΙΕΑ επισημαίνει ότι τα χρόνια προβλήματα προμήθειας πετρελαίου στον ΟΠΕΚ+ απειλούν να αυξήσουν τη στενότητα και την αστάθεια στην αγορά και να ωθήσουν τις τιμές ακόμα υψηλότερα.

Η αποτυχία των μελών του ΟΠΕΚ+ να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για αύξηση της προσφοράς ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας. Το καρτέλ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και μια συμμαχική ομάδα παραγωγών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ενίσχυσαν την προσφορά τους με φειδωλές αυξήσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης η οποία προσκρούει στα περιορισμένα αποθέματα.

Ο Οργανισμός έχει δεχθεί αυξανόμενη πίεση από χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο να εντείνει τις προσπάθειες για αύξηση της προσφοράς, καθώς η ζήτηση έχει αποδειχθεί ισχυρότερη από το αναμενόμενο και ορισμένα μέλη του καρτέλ δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τους στόχους τους λόγω της παλαιότητας των υποδομών μετά από χρόνια υποεπενδύσεων.

Στην τελευταία του συνάντηση την περασμένη εβδομάδα ο ΟΠΕΚ+ δήλωσε ότι θα τηρήσει τις μέτριες, προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης