Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μπάιντεν: Επίκειται εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - Άνοδος για το πετρέλαιο, πτώση στην Wall, κέρδη για τις ενεργειακές

Μπάιντεν: Επίκειται εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - Άνοδος για το πετρέλαιο, πτώση στην Wall, κέρδη για τις ενεργειακές

 Η εισβολή θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγες μέρες, λένε διπλωμάτες

 

Oι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να πραγματοποιήσει εισβολή στην Ουκρανία, είπε ο Τζο Μπάιντεν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η οποία σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στις απογευματινές συναλλαγές της Παρασκευής εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate, το σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο των ΗΠΑ, αυξήθηκαν περισσότερο από 5% φτάνοντας τα 94,66 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Σεπτεμβρίου 2014. Το συμβόλαιο υποχώρησε λίγο στο κλείσιμο, ωστόσο, ολοκλήρωσε την ημέρα 3,58% υψηλότερα στα 93,10 δολάρια το βαρέλι.Το συμβόλαιο του Brent ενισχύθηκε 3,3% στα 94,44 δολάρια το βαρέλι, αφού ξεπέρασε τα 95 δολάρια κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
Περί τις 10:45 ώρα Ελλάδας το αργό διαπραγματευόταν στα 93,43 δολάρια με άνοδο 3,97% και το Brent στα 94,78 δολάρια με άνοδο 3,71%.

Απώλειες κατέγραψε και η Wall Street  καθώς οι αυξημένες εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας οδήγησαν τους επενδυτές σε απομάκρυνση από ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές.
Οι μετοχές παρέμειναν ως επί το πλείστον σταθερές έως ότου οι τίτλοι που σχετίζονται με την Ουκρανία στις απογευματινές συναλλαγές ανάγκασαν τους επενδυτές να προβούν σε πώληση μετοχών και αγορά ομολόγων.

Ο Dow Jones υποχώρησε 504 μονάδες, ή 1,43% στις 34,737 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 1,90% στις 4,418 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 2,82% στις 534,70 μονάδες.
Ο Nasdaq υποχώρησε 2,78% στις 13,791 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ενεργειακές παράλληλα με την τιμή του πετρελαίου με το Energy Select Sector SPDR να κερδίζει 1,8%. Η Diamondback Energy σημείωσε άνοδο 2,2% και η Devon Energy πρόσθεσε 2,6%. Η Exxon Mobil και η ConocoPhillips κέρδισαν 1,8% και 1,3%, αντίστοιχα.

Ανά πάσα στιγμή η εισβολή


Η κλήση του Μπάιντεν προς τους συμμάχους ακολούθησε συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχουν «πολύ ανησυχητικά σημάδια ρωσικής κλιμάκωσης». «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου μια εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή - και για να είμαστε σαφείς, αυτό περιλαμβάνει και τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», είπε ο Blinken σύμφωνα με τον guardian.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν κάλεσε τους ηγέτες «για να συζητήσουν τις κοινές ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων από τη Ρωσία γύρω από την Ουκρανία και τον συνεχή συντονισμό τόσο για τη διπλωματία όσο και για την αποτροπή». Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν επείγουσα κλήση με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους επικεφαλής του Συμβουλίου και της Επιτροπής της ΕΕ, για να μοιραστούν τις νέες πληροφορίες.
Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι ο πιο πιθανός στόχος μιας ρωσικής επίθεσης θα ήταν να περικυκλωθεί το Κίεβο και να εξαναγκαστεί η αλλαγή καθεστώτος.

Εκκενώσεις προσωπικού

Μετά από λίγα λεπτά από την κλήση του Μπάιντεν το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψε τους Βρετανούς πολίτες στην Ουκρανία «να φύγουν τώρα με εμπορικά μέσα όσο παραμένουν διαθέσιμα».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προέτρεψε ότι το μη απαραίτητο προσωπικό της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Ουκρανία να εγκαταλείψει τη χώρα «για λίγο», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Άλλες πρεσβείες ενίσχυσαν τις εκκενώσεις την Παρασκευή. Σύμφωνα με το Walla News, το Ισραήλ διέταξε μέλη της οικογένειας του διπλωματικού προσωπικού να φύγουν από τη χώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να σχεδιάζει να εκκενώσει το προσωπικό της και η Kyiv Post ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν μέλη της αποστολής παρακολούθησης για την Ουκρανία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να εγκαταλείψει τη χώρα έως την Τρίτη.

Ο αντιναύαρχος Νιλ Αντρέας Στενσόνς, επικεφαλής της νορβηγικής υπηρεσίας πληροφοριών, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει τώρα 150.000 στρατιώτες συγκεντρωμένους γύρω από την Ουκρανία και είπε ότι η απόφαση για το αν θα επιτεθεί εναπόκειται στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Τώρα εναπόκειται πρώτα και κύρια στον Πρόεδρο Πούτιν να επιλέξει αν θα το κάνει», είπε ο Στενσόνς. «Είναι δύσκολο να πούμε αν είναι πιθανό ή όχι, γιατί εναπόκειται αποκλειστικά στον Ρώσο πρόεδρο να λάβει αυτή την απόφαση».
Πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι «έχουν ό,τι χρειάζονται για να πραγματοποιήσουν τα πάντα, από μια μικρή εισβολή στα ανατολικά έως μικρές επιθέσεις εδώ κι εκεί στην Ουκρανία ή μια πλήρη εισβολή, με, πιθανώς, μια κατοχή ολόκληρης ή τμημάτων της Ουκρανίας».
Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι ο Πούτιν έχει πλέον τοποθετήσει αρκετά στρατεύματα για να επιχειρήσει εισβολή, ένα συναίσθημα που αντικατοπτρίζεται στις προειδοποιήσεις τις τελευταίες 24 ώρες από τον Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

Επέμβαση για αλλαγή καθεστώτος

Ορισμένα σενάρια εισβολής θεωρούνται πιθανά, αλλά επικρατεί η πεποίθηση ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση που θα διατάξει ο Πούτιν θα είχε σχεδιαστεί για να επιτύχει την αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο.
Αυτό θα μπορούσε να είναι μια αστραπιαία επίθεση, με στόχο να περικυκλώσει το Κίεβο, με σκοπό να αναγκάσει την κατάρρευση της κυβέρνησης του Προέδρου Zelenskiy και να προσπαθήσει να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς χωρίς αστικό πόλεμο.

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να εκτροχιασθούν γρήγορα», προειδοποίησε ο Μπάιντεν μιλώντας στο NBC για την Ουκρανία καθώς οι συνομιλίες στο Βερολίνο απέτυχαν.
Ο Τζόνσον τόνισε την Πέμπτη ότι οποιαδήποτε εισβολή θα ισοδυναμούσε με τεράστιο λάθος υπολογισμό από τον Πούτιν επειδή η Ουκρανία «θα πολεμήσει και θα αντισταθεί πολύ σθεναρά».
Οποιαδήποτε πεποίθηση στο Κρεμλίνο ότι μια ρωσική επέμβαση θα ήταν ευπρόσδεκτη από οτιδήποτε άλλο εκτός από μια μικρή μειοψηφία είναι εσφαλμένη, τονίζουν οι Βρετανοί υπουργοί.
Ο συναγερμός ακολουθεί την αποτυχία αρκετών διπλωματικών πρωτοβουλιών να οδηγήσουν σε σημαντική ανακάλυψη. Οι εκθέσεις υποδεικνύουν ότι μεγάλο μέρος των άνω των πέντε ωρών συνομιλιών του Εμανουέλ Μακρόν με τον Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα, λήφθηκε από μακροσκελείς ιστορικές διαλέξεις από τον Ρώσο ηγέτη, με πολύ μικρή ουσία για τα τρέχοντα γεγονότα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης