Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Ενημερωτικό προς ΡΑΕ για χρέη και παράνομες παρακρατήσεις προμηθευτών

ΔΕΔΔΗΕ: Ενημερωτικό προς ΡΑΕ για χρέη και παράνομες παρακρατήσεις προμηθευτών
Τι αναφέρει ρεπορτάζ της κυριακάτικης Καθημερινής για την κρίση της ενεργειακής αγοράς
Ενημερωτικό δελτίο του ΔΕΔΔΗΕ προς την αρμόδια Αρχή, εμφανίζει στις 3 Φεβρουαρίου 2022, νέες ανεξόφλητες οφειλές από πέντε εταιρίες του κλάδου πάνω από 20 εκατ. ευρώ.
Από το ενημερωτικό προκύπτει επίσης ασυνέπεια κάποιων προμηθευτών στους διακανονισμούς ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020.
Στις 3 Φεβρουαρίου σε διακανονισμό βρίσκονταν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΕΔΔΗΕ πάνω από 120 εκατ. ευρώ από 7 εταιρίες του κλάδου μεταξύ των οποίων τρεις καθετοποιημένες.
Πέντε εξ αυτών των εταιριών, σύμφωνα με το ενημερωτικό του ΔΕΔΔΗΕ δεν τηρούν τους όρους των διακανονισμών, ενώ μια δεν έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή με τον ΔΕΔΔΗΕ να εξετάζει αποδοχή εγγυητικής από την μητρική εταιρία.

Κάποιοι προμηθευτές επικαλούνται για τις καθυστερήσεις την μη καταβολή της επιδότησης ΤΕΜ για τον Ιανουάριο καθώς και το κενό στις εισπράξεις λόγω των πρόσφατων δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ υπάρχει και εταιρία που έχει ζητήσει από το ΔΕΔΔΗΕ να αποπληρώσει σε τρεις δόσεις την οφειλή του Ιανουαρίου, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάϊο, με σκοπό όπως αναφέρει την εξισορρόπηση των χρηματορροών που διαταράχθηκαν λόγω της παραμονής των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας άνω των 220 ευρώ/MWh και άλλη που δηλώνει ότι προτίθεται να καταβάλλει την οφειλή του Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κατάπτωσης μέρους τουλάχιστον των εγγυητικών επιστολών που έχει λάβει από Πομηθευτές, ως αναγκαίο μέσο για την άμεση απομείωση του ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ επιφυλάσσεται ταυτόχρονα και για την άσκηση κάθε άλλου δικαιώματος που του παρέχει το νομικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και απαιτήσεών του. Ενημερώνει επίσης ότι έχει ασκήσει 20 αγωγές κατά προμηθευτών για ληξιπρόθεσμες οφειλές των ετών 2014,2015 και 2016, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 έστειλε εξώδικα σε τρεις προμηθευτές που είχαν σωρεύσει σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι ίδιες εταιρίες που χρωστάνε στον ΔΕΔΔΗΕ εμφανίζονται να παρακρατούν και τέλη Δήμων, κάποιες πάνω από ένα έτος, ζήτημα που ή ΚΕΔΕ έχει μεταφέρει στους συναρμόδιους υπουργούς καθώς πρόκειται για δεκάδες εκατ. ευρώ. Δύο μάλιστα εξ αυτών των εταιριών , φέρονται να παρακρατούν και τις κρατικές επιδοτήσεις. Η πρακτική αυτή έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εταιριών που λειτουργούν με συνέπεια, εκπρόσωποι των οποίων κάνουν λόγω για αθέμιτο ανταγωνισμό . Η κατάσταση αξιολογείται τόσο από την αγορά όσο και από τις αρμόδιες αρχές , ΥΠΕΝ και ΡΑΕ ως εξαιρετικά ανησυχητική με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγω ακόμη και για «κανόνια» μέσα στο επόμενο διάστημα. Η ΡΑΕ φέρεται να έχει προϊοδοποιήσει δύο εταιρίες του κλάδου για την πρόθεσή της να κινηθεί βάσει του Κανονισμού λειτουργίας της αγοράς, που προβλέπει διαγραφή από το Μητρώο Προμηθευτών σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές του υποχρεώσεις είτε προς το Χρηματιστήριο Ενέργειας είτε προς τους Διαχειριστές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης