Ενέργεια

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ μπαίνουν οι ευρωπαϊκές δραστηριότητες της Gazprom

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ μπαίνουν οι ευρωπαϊκές δραστηριότητες της Gazprom

Η επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση για το επόμενο στάδιο της έρευνας

 

Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ είναι πιθανό να εντείνουν τη συλλογή πληροφοριών για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις της Gazprom, εν μέσω της κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.

Τον περασμένο μήνα, η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Margrethe Vestager, δήλωσε ότι απήυθυνε ερώτηση σε εταιρείες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, για περιορισμένες προμήθειες μετά τις κατηγορίες ότι ο ρωσικός γίγαντας παρακρατούσε επιπλέον παραγωγή που θα μπορούσε να απελευθερωθεί για να αποκλιμακωθούν οι υψηλές τιμές. Η Gazprom αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Η επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση για το επόμενο στάδιο της έρευνας, ανέφερε το Reuters. Ωστόσο, μια διερευνητική κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει να δημιουργήσει μια υπόθεση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι η έρευνά της βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ρωσική εταιρεία και το Κρεμλίνο έχουν επανειλημμένα αρνηθεί την παρακράτηση των προμηθειών φυσικού αερίου, λέγοντας ότι όλες οι σταθερές και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν εκπληρωθεί.
Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου προμηθεύει αέριο πάνω από τα συμβόλαια όταν υπάρχουν αιτήματα, σημείωσε η Gazprom.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Στις αρχές Ιανουαρίου η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι ρώτησε τις εταιρείες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, για περιορισμένες προμήθειες μετά τις κατηγορίες ότι ο ρωσικός γίγαντας εμπόδιζε την επιπλέον παραγωγή. Η Margrethe Vestager, η οποία είναι επίσης εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι η εταιρεία δεν αύξησε την προσφορά για να καλύψει τη ζήτηση.
"Είναι προκλητικό το γεγονός ότι μια εταιρεία ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης περιορίζει την προσφορά. Αυτή είναι αρκετά σπάνια συμπεριφορά στην αγορά", είπε σε συνέντευξη Τύπου και επεσήμανε ότι οι τιμές της ενέργειας αποτελούν πολύ υψηλή προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
"Έχουμε στείλει ερωτηματολόγια σε αρκετούς προμηθευτές ενέργειας σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε πολλές απαντήσεις, αλλά ακόμα περιμένουμε άλλους, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom. Περιμένουμε με ανυπομονησία τις πληροφορίες από αυτούς για να προχωρήσουμε την ανάλυσή μας", Vestager είπε. Αξιωματούχος της Gazprom είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου ήταν σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μοιράστηκε ορισμένα από τα στοιχεία που ζητήθηκαν αλλά χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Και ο ΙΕΑ

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ τον περασμένο μήνα είπε ότι η Ρωσία συμβάλλει στην ανεπαρκή παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ότι η κατάσταση εντάθηκε κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Δύσης για την Ουκρανία.
Η Gazprom ήρθε στο επίκεντρο πέρυσι, όταν η οικονομική ανάκαμψη μετά τον κορωνοϊό οδήγησε την παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου στα ύψη, ανεβάζοντας τις τιμές και τους λογαριασμούς ρεύματος και οδήγησε σε εκκλήσεις σε εταιρείες φυσικού αερίου να προσφέρουν επιπλέον όγκους.
Η εταιρεία είχε προηγουμένως δεσμευτεί με την Επιτροπή σχετικά με τη δομή των τιμών της και κατάφερε να αποτρέψει πρόστιμο έως και 10% του παγκόσμιου τζίρου της, συμφωνώντας το 2018 να μεταρρυθμίσει τα τιμολόγια και να ανοίξει το δρόμο για τους αντιπάλους της στην Ανατολική Ευρώπη.

www.worldenergynnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης