Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρηματοδοτούν έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά την προειδοποίηση του IEA

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρηματοδοτούν έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά την προειδοποίηση του IEA

25 τράπεζες διοχέτευσαν 55 δισ. ευρώ σε πετρέλαιο και φυσικό άεριο το 2021

 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παρέχουν χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επεκτείνουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με έκθεση τη Δευτέρα, παρά τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για στροφή στην πράσινη ενέργεια προκειμένου να επιβραδυνθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πέρυσι, 25 από τις κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης παρείχαν συλλογικά 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες ενέργειας που σχεδιάζουν να επεκτείνουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφερε σε έκθεση της η μη-κερδοσκοπική επενδυτική ShareAction.
Αν και αυτό σημείωσε πτώση από τα 106 δισεκατομμύρια δολάρια που χορηγήθηκαν το 2020 και τα 83 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, ήταν πάνω από 49 δισ. και 50 δισ. δολ. το 2018 και το 2017, αντίστοιχα.

Μια έκθεση του IEA τον Μάιο ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να έχουμε 50% πιθανότητα να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο

Η χρηματοδότηση έρχεται παρά το γεγονός ότι 24 από τις ίδιες τράπεζες δεσμεύτηκαν να απελευθερώσουν τα χαρτοφυλάκια των δανείων τους, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η HSBC, η Barclays και η BNP Paribas ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων χρηματοδοτών το 2021.

"Κλειδί" οι επενδυτές

Η ShareAction ανέφερε ότι καλεί τους επενδυτές να απαιτήσουν από τις τράπεζες να εφαρμόσουν πολιτικές για τον περιορισμό της χρηματοδότησης για την επέκταση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και να υποστηρίξουν τις αποφάσεις των μετόχων που σχετίζονται με το κλίμα την ερχόμενη σεζόν για τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις.
«Πέρυσι οι μέτοχοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ώθηση των τραπεζών να υιοθετήσουν ή να ενισχύσουν τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση του άνθρακα», δήλωσε η Kelly Shields, Senior Officer for Banking Standards της ShareAction. «Φέτος πρέπει να επαναλάβουν αυτή την επιτυχία με την επέκταση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», πρόσθεσε η Shields.

Εκπρόσωπος της HSBC είπε ότι συνεργάζεται με πελάτες για την ενεργειακή μετάβαση και ότι θα δημοσιεύσει επιστημονικούς στόχους για την ευθυγράμμιση της χρηματοδότησης πετρελαίου και φυσικού αερίου με τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα της Συμφωνίας του Παρισιού στις 22 Φεβρουαρίου. Εκπρόσωπος της Barclays είπε ότι στοχεύει επίσης να ευθυγραμμίσει τη χρηματοδότησή της με την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που επιτεύχθηκε το 2015 και είχε θέσει στόχο για μείωση κατά 15% των χρηματοδοτούμενων εκπομπών από τους πελάτες της στον ενεργειακό τομέα έως το 2025.
Εκπρόσωπος της BNP Paribas είπε ότι ήταν ένας σημαντικός υποστηρικτής των ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών, οι οποίες δεσμεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό να αναπτύξουν τους πόρους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα διαδραμάτιζαν ηγετικό ρόλο στη μετάβαση.
Η μείωση της προσφοράς καθώς αυξάνεται η ζήτηση ενέχει επίσης αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι επίσης σημαντικό να γίνει διάκριση της επέκτασης του πετρελαίου από το φυσικό αέριο, το οποίο είχε χρήσιμο ρόλο ως καύσιμο γέφυρας για τις χώρες που απομακρύνονται από τον πιο ρυπογόνο άνθρακα.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης