Η Ισπανία καλεί την ΕΤΕπ να χορηγήσει εγγυήσεις για PPA στη βιομηχανία

Η Ισπανία καλεί την ΕΤΕπ να χορηγήσει εγγυήσεις για PPA  στη βιομηχανία

Πρότεινε να παράσχει η ΕΤΕπ οικονομική στήριξη για την ενίσχυση των διμερών συμβάσεων προμήθειας πράσινης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο

 

H ισπανική κυβέρνηση κάλεσε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να παράσχει οικονομικές εγγυήσεις για μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας σταθερής τιμής για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γνωστές ως Συμφωνίες Αγοράς Ισχύος (PPAs).

Η Ισπανία υπέβαλε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να εγκρίνει τις PPAs καθώς η χώρα πρωτοστάτησε σε αυτές τις συμφωνίες στην Ευρώπη το 2021 παρά την ενεργειακή κρίση σύμφωνα με το Energymarketprice.
Η Ισπανία, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχει καθιερωθεί ως πρωτοπόρος στην Ευρώπη σε αυτού του είδους τις συμφωνίες, επιδιώκει να προωθήσει αυτό το εργαλείο σε ηπειρωτική κλίμακα για να διευκολύνει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας και να στηρίξει τη βιομηχανία.
Αυτό έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή λόγω των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη κρίση του φυσικού αερίου.

Οι μεγάλοι βιομηχανικοί παραγωγοί της Ισπανίας χαιρετίζουν την έγκριση από την ΕΕ αυτού του μέσου, αλλά απαιτούν άλλα επείγοντα μέτρα. Η Ισπανία πρότεινε να παράσχει η ΕΤΕπ οικονομική στήριξη για την ενίσχυση των διμερών συμβάσεων προμήθειας πράσινης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που προσφέρεται ήδη σε τοπικό επίπεδο από την εν μέρει κρατική CESCE στον κλάδο έντασης ενέργειας.
Η κυβέρνηση ζητά επίσης από την ΕΤΕπ να αναπτύξει σε ολόκληρη την ΕΕ τις συμφωνίες που θα επιτρέψουν στις ιδιωτικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τοπικές λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Η ιδέα προτάθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου, όπου ο Πρωθυπουργός Pedro Sánchez ζήτησε «η Ευρώπη να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη αστάθεια των τιμών της ενέργειας» αποσυνδέοντας τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο, μια ιδέα που μέχρι στιγμής δεν έχει κερδίσει στήριξη στην ΕΕ.
Η πρόταση να εγκρίνει η ΕΤΕπ αυτές τις συμβάσεις προωθήθηκε από τα υπουργεία Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης και Οικονομικών Υποθέσεων της Ισπανίας.

Ανταγωνιστικές τιμές

Η ΕΤΕπ είναι ήδη ο μεγαλύτερος δανειστής στον κόσμο για έργα δράσης για το κλίμα. Πέρυσι, η ΕΤΕπ υπέγραψε 111 συμφωνίες στην Ισπανία αξίας 12,771 δισ. ευρώ, 51% περισσότερες από το 2020 και 13,5% της δραστηριότητάς της το 2021.
Ο σκοπός της διοχέτευσης αυτών των εγγυήσεων μέσω της ΕΤΕπ είναι να αξιοποιηθεί η δύναμη του μακροπρόθεσμου χρηματοδοτικού ιδρύματος της ΕΕ για την παροχή εγγυήσεων για αυτές τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας σταθερής τιμής.
Οι PPA επιτρέπουν στους μεγάλους καταναλωτές να επωφεληθούν πλήρως από τις ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρει ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Με τη σειρά τους, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποκτούν πρόσβαση σε πιθανούς επενδυτές και πελατές για την εξοικονόμηση πόρων για τα αιολικά ή φωτοβολταϊκά τους πάρκα. Το 2021, παρά την ενεργειακή κρίση, η Ισπανία ήταν ο ευρωπαϊκός ηγέτης στην αγορά του ΑΠΕ. Αντιπροσώπευε περισσότερο από το 61% της συνολικής ισχύος στην Ευρώπη πέρυσι, με σχεδόν 4 από τα σχεδόν 6,5 γιγαβάτ να είναι μέσω αυτής της μεθόδου, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσίευσε την Τετάρτη η ελβετική εταιρεία συμβούλων Pexapark.

Ρεκόρ συμφωνιών

Η Pexapark προειδοποίησε ότι η αστάθεια των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο οδήγησε σε άνοδο τις τιμές των PPAs και συντόμευσε τη διάρκειά τους. Η ελβετική εταιρεία συμβούλων αναμένει ότι αυτές οι συμβάσεις θα σημειώσουν ρεκόρ 141 συμφωνιών στην Ευρώπη το 2021, σε σύγκριση με 90 το 2020. Και τοποθετεί τις ισπανικές Greenalia, Opdenergy και Solaria μεταξύ των δέκα πιο ενεργών εταιρειών πέρυσι, στην υπογραφή αυτού του είδους συμβάσεων , με συμφωνίες αξίας άνω των 2 GW που συνήφθησαν μεταξύ των τριών τους κατά τη διάρκεια του έτους.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης