Η σύμπραξη μεταξύ Neptune Energy και RWE στο πράσινο υδρογόνο - Τι σχεδιάζουν ως το 2030

Η σύμπραξη μεταξύ Neptune Energy και RWE στο πράσινο υδρογόνο - Τι σχεδιάζουν ως το 2030
Το H2opZee αποτελείται από δύο φάσεις

Η Neptune Energy και η RWE ανακοίνωσαν την υπογραφή μιας κοινής συμφωνίας για την ανάπτυξη υπεράκτιου έργου πράσινου υδρογόνου "H2opZee" πριν από το 2030.

Σύμφωνα με το worldoil.com, το H2opZee είναι ένα έργο επίδειξης που στοχεύει να δημιουργήσει δυναμικότητα ηλεκτρολύτη 300-500 MW στη Βόρεια Θάλασσα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου χρησιμοποιώντας υπεράκτια αιολική ενέργεια. Στη συνέχεια, το υδρογόνο θα μεταφερθεί στην ξηρά μέσω υπάρχοντος αγωγού.

Ο στόχος της ενεργειακής μετάβασης

Ο αγωγός έχει χωρητικότητα 10-12 GW και πρόθεση είναι η έναρξη της μελέτης σκοπιμότητας το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Το έργο είναι μια πρωτοβουλία της TKI Wind op Zee , που υποστηρίζεται από την ολλανδική κυβέρνηση φέρνοντας κοντά ανθρώπους, γνώση και χρηματοδότηση για να υποστηρίξει την υπεράκτια ενεργειακή μετάβαση.

Το H2opZee αποτελείται από δύο φάσεις. Στο πρώτο θα πραγματοποιηθεί μελέτη σκοπιμότητας και θα δημιουργηθεί μια προσβάσιμη πλατφόρμα γνώσης. Ο στόχος είναι να ξεκινήσει η ανάπτυξη υδρογόνου στη θάλασσα στην Ολλανδία. Σε δεύτερη φάση θα υλοποιηθεί το έργο. Για τη φάση αυτή, δεν έχει ακόμη καθοριστεί μεθοδολογία διαγωνισμού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Neptune Energy στην Ολλανδία, Lex de Groot, δήλωσε: «Βλέπουμε έναν σημαντικό ρόλο για το πράσινο υδρογόνο στη μελλοντική παροχή ενέργειας και μπορεί να παραχθεί εδώ στη Βόρεια Θάλασσα. Η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να είναι ταχύτερη, φθηνότερη και καθαρότερη εάν ενσωματώσουμε την υπάρχουσα υποδομή φυσικού αερίου σε νέα συστήματα. Όσο πιο γρήγορα μπορούμε να αυξήσουμε το πράσινο υδρογόνο στη θάλασσα, θα γίνουν βιώσιμες οι βιομηχανίες. Με το H2opZee, η Ολλανδία γίνεται παγκόσμιος ηγέτης σε αυτόν τον τομέα. Αυτός είναι ο λόγος που εμείς, μαζί με την RWE, είμαστε ενθουσιασμένοι με το H2opZee και το τι έχει να προσφέρει στην Ολλανδία».

Ο Sven Utermöhlen, Διευθύνων Σύμβουλος Offshore Wind της RWE Renewables, δήλωσε: Με την Neptune Energy στο πλευρό μας, θέλουμε να αναπτύξουμε το έργο H2opZee για να δείξουμε πώς η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να είναι ιδανικός συνεργάτης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Ως RWE, έχουμε ιστορικό 20 ετών στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και έχουμε την τεχνογνωσία του υδρογόνου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα μαθήματα από το H2opZee θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της οικονομίας υδρογόνου στην Ολλανδία, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη της πράσινης παραγωγής υδρογόνου στις υπεράκτιες περιοχές σε μεγάλη κλίμακα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης