Ενέργεια

Ξαναζεσταίνεται το Υδροηλεκτρικό στο φράγμα Συκιάς μετά την ανακήρυξη αναδόχου

Ξαναζεσταίνεται το Υδροηλεκτρικό στο φράγμα Συκιάς μετά την ανακήρυξη αναδόχου
Το Υδροηλεκτρικό Έργο Συκιάς, αποτελείται από το φράγμα Συκιάς, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Συκιάς και τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πευκοφύτου

Ξαναζεσταίνονται τα έργα στον Αχελώο, με τον υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή να κάνει την αρχή με μια απόφαση που αναδεικνύει ανάδοχο την εταιρεία «Λατομεία Τυρνάβου Α.Ε.».
Ο υπουργός αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας και αποφυγής κινδύνου απώλειας ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, καθώς οι περιοχές, μετά το ξέσπασμα του Ιανού το 2020 είχαν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Έτσι, λόγω κατεπείγουσας ανάγκης «δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες» και η ανάθεση έγινε με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το Υδροηλεκτρικό Έργο Συκιάς, αποτελείται από το φράγμα Συκιάς, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Συκιάς και τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πευκοφύτου,  κατασκευάζεται στον Αχελώο στο σημείο συμβολής του με τον ποταμό Κουμπουργιανίτικο, στα όρια των νομών Καρδίτσας και Άρτας. Ξεκίνησε το 1996, έχουν γίνει εργασίες ύψους 185 εκατομ. ευρώ και φυσικό αντικείμενο περίπου 60% αλλά έχουν σταματήσει οι εργασίες λόγω της δικαστικών εμπλοκών, ενώ απαιτούνται για την ολοκλήρωση του φράγματος άλλα 150 εκατ. ευρώ.,

Πέρα από το φράγμα στη Συκιά, έχουν κολλήσει και οι εργασίες στο άλλο Υδροηλεκτρικό Έργο της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα Αχελώου καθώς το 2017 το ΣτΕ είχε ακυρώσει την ΑΕΠΟ. Πλέον οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι έχουν εγκριθεί από το ΥΠΕΝ, με τη ΔΕΗ να σχεδιάζει να ολοκληρώσει το έργο το 2024

Τι περιλαμβάνουν τα έργα

Συνολικά προσκλήθηκαν επτά εργοληπτικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων πέντε κατέθεσαν προσφορές.

Το έργο, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, αφορά μέρος του έργου των πέντε εκατ. ευρώ για τη συντήρηση και αποκατάσταση, για λόγους προστασίας της περιοχής των ημιτελών έργων του Αχελώου.
Η δημόσια σύμβαση έχει ήδη κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί σε περίπου έναν μήνα, οπότε ο ανάδοχος εκτιμάται ότι θα εγκατασταθεί στην περιοχή τον Απρίλιο. Τα έργα περιλαμβάνουν:

  • Εφαρμογή Σχεδίου Παρακολούθησης της Ασφάλειας των ημιτελών έργων Φράγματος Συκιάς και Σχεδίου Εντοπισμού και Ενημέρωσης Κινδύνου από πιθανή καταστροφή των προφραγμάτων Συκιάς.
  • Επείγουσες εργασίες άρσης φερτών υλών από τους ποταμούς Αχελώο και Κουμπουργιανίτικο για την αποφυγή κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα και λοιπές κατασκευές ασφάλειας υφιστάμενων ημιτελών κατασκευών στα έργα εκτροπής Αχελώου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μουζακίου κ. Θεοφάνη Στάθη πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Όπως επεσήμανε, η υπουργική απόφαση «αποτελεί έμπρακτη απόδειξη των πολιτικών προθέσεών να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες απεμπλοκής της αποπεράτωσης των ημιτελών σήμερα, έργων του Αχελώου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης