Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΕΕ θα απαιτήσει γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα - Οικονομικά κίνητρα για τις εταιρείες

Η ΕΕ θα απαιτήσει γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα - Οικονομικά κίνητρα για τις εταιρείες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στις 2 Μαρτίου μέτρα για να καταστήσει το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης πιο ανθεκτικό ενόψει των κλυδωνισμών της προσφοράς ή των αυξήσεων των τιμών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτήσει από τις χώρες να γεμίζουν την αποθήκευση φυσικού αερίου πριν από κάθε χειμώνα, για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των αποθεμάτων και στην αντιμετώπιση των διαταραχών του εφοδιασμού, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Reuters.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε υψηλά ρεκόρ πέρυσι καθώς η στενή προσφορά συγκρούστηκε με την αυξανόμενη ζήτηση που τροφοδοτήθηκε από την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19.
Οι τιμές παραμένουν υψηλές εν μέσω αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, του κορυφαίου προμηθευτή αερίου της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στις 2 Μαρτίου μέτρα για να καταστήσει το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης πιο ανθεκτικό ενόψει των κλυδωνισμών της προσφοράς ή των αυξήσεων των τιμών.

«Η Επιτροπή προτείνει μια νομική απαίτηση για τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο αποθήκευσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους», ανέφερε ένα προσχέδιο του εγγράφου της Επιτροπής. Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι εταιρείες είναι απίθανο να αποθηκεύσουν αρκετό φυσικό αέριο με βάση μόνο τα κίνητρα της αγοράς, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ελάχιστα επίπεδα αποθήκευσης

Η πρόταση, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει πριν δημοσιευτεί, προτρέπει επίσης τις χώρες να ορίσουν ελάχιστα επίπεδα για τις εταιρείες που διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην επικράτειά τους και εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να προσφέρουν οικονομικά κίνητρα για να το κάνουν.
Οι εταιρείες τείνουν να αναπληρώνουν την αποθήκευση φυσικού αερίου εκτός της χειμερινής περιόδου θέρμανσης - δεδομένου ότι οι τιμές και η ζήτηση χονδρικής του φυσικού αερίου συνήθως υοχωρούν κατά τη θερινή περίοδο. Αυτό δεν συνέβη πέρυσι, και η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι επί του παρόντος 32% σε πληρότητα σε σύγκριση με περίπου 40% πριν από ένα χρόνο.
Η ΕΕ εισάγει περίπου το 90% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, με περίπου το 40% να προμηθεύεται από τη Ρωσία.

Οι κυβερνήσεις στις περισσότερες από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εφαρμόσει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών περικοπών και επιδοτήσεων για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.
Το έγγραφο της Επιτροπής ανέφερε ότι η μόνιμη λύση που θα περιόριζε την έκθεση των χωρών στο κόστος των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων είναι η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας - με την ανακαίνιση κτιρίων ή τη χρήση πιο ενεργειακά αποδοτικών βιομηχανικών διαδικασιών - όπως σχεδιάζεται στο πλαίσιο των στόχων της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης