Τελευταία Νέα

ΔΕΔΔΗΕ:Έρχεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις 4 κατηγορίες αυτοπαραγωγής και σε κορεσμένα δίκτυα

ΔΕΔΔΗΕ:Έρχεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις 4 κατηγορίες αυτοπαραγωγής και σε κορεσμένα δίκτυα
Ποιές είναι οι 4 κατηγορίες που δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση

Σε τελικό στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, μέσω της οποίας τέσσερις κατηγορίες καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση ανεξαρτήτως του εάν το δίκτυο της περιοχής τους είναι κορεσμένο.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τον ΔΕΔΔΗΕ, η εταιρία έχει ήδη ολοκληρώσει την δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού.

Η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις από τέσσερις κατηγορίες ενδιαφερομένων και συγκεκριμένα από:

Ανεξάρτητους παραγωγούς, δηλαδή επενδυτές θέλουν να κατασκευάσουν ένα φωτοβολταϊκό ή ένα άλλο έργο ΑΠΕ και να πωλούν την ενέργεια στο σύστημα.
Αγρότες
Νοικοκυριά για τα οποία προωθείται ένα μεγάλο πρόγραμμα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις στέγες για αυτοκατανάλωση, και θα υπάρχει επιδότηση τόσο για το σύστημα φωτοβολταϊκών όσο και για την εγκατάσταση μπαταρίας
Επιχειρήσεις του δευτερογενή τομέα, οι οποίες θα έχουν ξεχωριστό ενεργειακό χώρο για να κατασκευάσουν ένα φωτοβολταϊκό και να αυτοκαταναλώνουν «πρασινίζοντας» το ενεργειακό μείγμα τους και εμιώνοντας μόνιμα και σταθερά το κόστος ενέργειας.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας για να γίνει αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ολοκληρώσει μελέτη ακόμα και σε κορεσμένους νόμους, ώστε να δοθεί επιπλέον ενεργειακός χώρος μόνο για τις κατηγορίες που θα κατασκευάσουν ένα φωτοβολταϊκό ή μία ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση.
Σημειώνεται ότι το 2021 η Ελλάδα ήταν στις χώρες που κατάφεραν να εγκαταστήσουν και να συνδέσουν πάνω από ένα GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Νet Metering επί 4 για τους αγρότες

Επίσης δόθηκε απόλυτη προτεραιότητα στο Net metering των αγροτικών φωτοβολταικών, ενώ παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα να κατασκευάσει ένας αγρότης ένα φωτοβολταϊκό, τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό το οποίο χρειάζεται για την κατανάλωσή του. Δηλαδή δόθηκε η δυνατότητα να αυτοκαταναλώνει το 1/4 και τα 3/4 της ενέργειας που παράγεται να τα πουλάει στο σύστημα και με τα έσοδα που θα έχει να μπορέσει να αποσβέσει γρηγορότερα το φωτοβολταϊκό. Επίσης μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης έει δοθεί η δυνατότητα επιδότησης 50% για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μπαταριών. Μέσω του προγράμματος αυτού μπορεί να ένας αγρότης να αγοράσει ένα τέτοιο ενεργειακό σύστημα και να επιδοτηθεί κατά 50%. Επίσης πολύ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί αντίστοιχο πρόγραμμα στον πρωτογενή τομέα και στον δευτερογενή τομέα δηλαδή τη μεταποίηση, αγροτικών προϊόντων, βιοτεχνίας κλπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης