Επικαιρότητα

Εφορία - Ταμεία: Φόβοι για «στάση πληρωμών» λόγω ακρίβειας

Εφορία - Ταμεία: Φόβοι για «στάση πληρωμών» λόγω ακρίβειας
Η πληθωριστική καταιγίδα θα παραμείνει ισχυρή τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο
Υπό τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης διόγκωσης βρίσκεται το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος λόγω της οικονομικής στενότητας που βιώνουν τα νοικοκυριά από την έκρηξη της ακρίβειας. Την ίδια ώρα σημαντικές επιπτώσεις στον τζίρο και στα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων προκαλεί το ράλι των τιμών στην ενέργεια που διαχέει τις ανατιμήσεις σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών εγείροντας σοβαρές ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο για τον βαθμό ανταπόκρισης των υπόχρεων στις φορολογικούς τους υποχρεώσεις.
Το σκηνικό για την πορεία του προϋπολογισμού το επόμενο διάστημα αλλά και γενικότερα για την οικονομία, θολώνει η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας με τους αναλυτές να αφήνουν πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο της πολεμικής σύρραξης.

Τον Ιανουάριο σημειώθηκε η πρώτη βουτιά στα φορολογικά έσοδα, με την τρύπα των 224 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία να συνδέεται ευθέως με το ράλι των τιμών στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τις ανατιμήσεις να επιτείνουν την εισοδηματική αιμορραγία και να οδηγούν σε συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών από τα νοικοκυριά.

Η πληθωριστική καταιγίδα θα παραμείνει ισχυρή τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, καθιστώντας επισφαλή τη φορολογική συμμόρφωση.
Το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο με το «ξεπάγωμα» των πληρωμών για οφειλές που είχαν ανασταλεί εξαιτίας της πανδημίας, την έναρξη της καταβολής των ποσών από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα νέα χρέη που θα εμφανιστούν στον χάρτη.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης