Χρηματιστήριο & Αγορές

Τι σημαίνει η ουκρανική κρίση για τα πέντε βασικά βιομηχανικά commodities

Τι σημαίνει η ουκρανική κρίση για τα πέντε βασικά βιομηχανικά commodities
Σημαντική άνοδος του πετρελαίου στα 95 δολάρια για το brent
Σχετικά Άρθρα

Η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Ευρώπη λόγω της επικείμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και οι προοπτικές κυρώσεων κατά της Ρωσίας τροφοδοτούν τους φόβους για κλυδωνισμούς της προσφοράς στις αγορές των commodities, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Oilprice.

Μετά από αρκετές εβδομάδες κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία έπρεπε να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της, αλλά αυτό δεν συμβαίνει επί του παρόντος.Όσον αφορά τα commodities, σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, ενδέχεται 5 βασικά προϊόντα να πληγούν περισσότερο.

Αλουμίνιο

Δεδομένου ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 6% της παγκόσμιας προσφοράς αλουμινίου, ενδεχόμενη κλιμάκωση των εντάσεων με την Ουκρανία θα αυξήσει την πιθανότητα σοκ στην προσφορά. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, η Ρωσία παρήγαγε περίπου 3,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αλουμινίου το 2021, με την παγκόσμια παραγωγή του μετάλλου να ανέρχεται σε περίπου 68 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Τα στοιχεία του CIA World Factbook δείχνουν ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, παράγοντας περίπου 39 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2021, αλλά η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος εξαγωγέας του εν λόγω εμπορεύματος.

Οι τιμές του αλουμινίου έχουν αυξηθεί περίπου 15% σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα, με τις τιμές να πλησιάζουν τα πολυετή υψηλά, αλλά θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω. Ο αναλυτής της Jefferies, Christopher LaFemini, λέει ότι ακόμη και αν υποχωρήσουν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη, οι τιμές του αλουμινίου πιθανότατα θα μειώνονταν στην αρχή πριν αυξηθούν ξανά, καθώς το έλλειμμα της αγοράς πιθανότατα θα εξακολουθούσε να υφίσταται.

Πετρέλαιο

Η Ρωσία είναι μια μονάδα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τη χώρα να αντλεί περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ αντλούν περίπου 11,6 εκατομμύρια βαρέλια ενώ η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου ανέρχεται σε περίπου 96 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Σήμερα (22/2) χαρακτηριστικά το πετρέλαιο σημειώνει μεγάλη άνοδο λόγω της τρέχουσας κατάστασης, με το brent να είναι στα 95,24 δολ/βαρέλι (+2,38%) και το crude στα 93,85 δολ/βαρέλι (+4,04%).

Οι υπουργοί των χωρών του Περσικού Κόλπου ανέφεραν την Κυριακή ότι ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να παραμείνει σταθερός στη συμφωνία για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως κάθε μήνα, απορρίπτοντας το αίτημα του Λευκού Οίκου για αύξηση της προσφοράς και αποσυμπίεση των τιμών.  Αναλυτές αναφέρουν ότι η αγορά παραμένει ιδιαίτερα σφιχτή και η πρόοδος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα μπορούσε να βοηθήσει αυτή τη στιγμή, όμως οι τιμές είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες και έτσι θα συνεχίσουν στο άμεσο μέλλον.

Επίσης,  σαφή προειδοποίηση για ντόμινο δραματικών εξελίξεων στην αγορά πετρελαίου έκανε ο Βετεράνος αναλυτής David Roche την περασμένη εβδομάδα, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Σε ενδεχόμενο εισβολής στην Ουκρανία, οι τιμές του πετρελαίου θα έφταναν αστραπιαία στα 120 δολ/βαρέλι» είχε τονίσει ο Roche στο CNBC. Τέλος, χθες (21/2) ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol, Russell Hardy προέβλεψε ότι η τιμή του πετρελαίου πρόκειται να ξεπεράσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για ένα παρατεταμμένο διάστημα έξι έως εννέα μηνών φέτος.

Φυσικό αέριο

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος παραγωγός φυσικού αερίου, αντλώντας περίπου 639 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2021. Σε περίπτωση που τελειώσουν οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη, οι αμερικανοί παραγωγοί φυσικού αερίου είναι πιθανό να παρέμβουν για να προμηθεύσουν την Ευρώπη με υγροποιημένο φυσικό αέριο, κάτι που θα σήμαινε μεγάλη αύξηση της ζήτησης και ενδεχομένως να προκαλέσει γρήγορη μείωση των εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Η παγκόσμια ζήτηση LNG έχει σημειώσει υψηλά ρεκόρ κάθε χρόνο από το 2015, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση στην Κίνα και την υπόλοιπη Ασία. Μεγάλο μέρος αυτής της παγκόσμιας όρεξης καλύπτεται σταθερά από τις αυξανόμενες εξαγωγές LNG των ΗΠΑ, οι οποίες σημειώνουν νέα ρεκόρ κάθε χρόνο από το 2016, μια τάση που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

Χαλκός

Οι τιμές των πράσινων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, προβλέπεται να φτάσουν σε ιστορικά υψηλά. Αυτό εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, με την αυξανόμενη χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα και αιολικά πάρκα, ηλιακούς συλλέκτες και το ηλεκτρικό δίκτυο, σε συνδυασμό με περιορισμένη προσφορά.

18.jpg

Ο χαλκός τιμολογείται ως το νέο πετρέλαιο, με την «πράσινη» αλλαγή στην οικονομία μετά την COVID-19 να υποστηρίζει την υψηλότερη ζήτηση για χαλκό και άλλα βασικά μέταλλα, καθώς τα EV χρησιμοποιούν περίπου 4 φορές περισσότερο χαλκό από τα βενζινοκίνητα οχήματα. Η Διεθνής Ένωση Χαλκού εκτιμά ότι η ταχεία άνοδος των ηλεκτρικών οχημάτων θα αυξήσει τη ζήτηση χαλκού σε EV από 185.000 τόνους το 2017 σε 1,74 εκατομμύρια τόνους έως το 2027.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ζήτηση χαλκού θα αυξηθεί σχεδόν κατά 600%, σε 5,4 εκατομμύρια τόνους έως το 2030, χάρη κυρίως στην πράσινη μετάβαση.

Κοβάλτιο

Σύμφωνα με στοιχεία από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), η Ρωσία παρήγαγε 7.600 τόνους κοβαλτίου πέρυσι, περισσότερο από το 4% του παγκόσμιου συνόλου. Σε πρόσφατο σημείωμα, η S&P Global Platts ανέφερε ότι οι τιμές του κοβαλτίου πρόκειται να μειωθούν κατά 8,3% το 2022 καθώς χαλαρώνουν τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ως εκ τούτου, οι κυρώσεις στη Ρωσία είναι απίθανο να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του κοβαλτίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης