Ενέργεια

Σήμα κινδύνου για την Ευρώπη - Δημιουργία αποθεμάτων φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές

Σήμα κινδύνου για την Ευρώπη - Δημιουργία αποθεμάτων φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές

 Περιορισμένες οι εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν πλήρως το ρωσικό αέριο

 

Η Ευρώπη θα χρειαστεί να εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, εάν θέλει να αποφύγει την άνοδο των τιμών και την εκτόξευση των λογαριασμών ενέργειας τον επόμενο χειμώνα σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία σύμφωνα με το Reuters.

Οι ήδη υψηλές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκαν αυτή την εβδομάδα όταν η Γερμανία διέκοψε την πιστοποίηση για τον αγωγό Nord Stream 2 που παρακάμπτει την Ουκρανία για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, καθώς και τη στρατιωτική κίνηση της Μόσχας κατά του Κιέβου, αν και την Παρασκευή αυξήθηκαν οι ροές μέσω Ουκρανίας.
Η Ρωσία, η οποία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να παραδίδει φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές και οι αναλυτές λένε ότι οι κυρώσεις κατά των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία είναι απίθανες.

Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος ζημιάς σε αγωγούς ή η Ρωσία να διακόψει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Αυτό θα έπληττε σκληρά την Ευρώπη καθώς η πλήρης αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου δεν θεωρείται βιώσιμη επιλογή για την περιοχή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι οι αγοραστές θα δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν εγγυήσεις στις δυτικές τράπεζες ή να πληρώσουν για φυσικό αέριο εάν η Ρωσία αποκλειστεί από τα διεθνή συστήματα πληρωμών.

Χαμηλοί όγκοι

«Η Ευρώπη θα πρέπει να κρατήσει τα φώτα αναμμένα – μειώνοντας τις καύσεις φυσικού αερίου και πυροδοτώντας πυρηνικά εργοστάσια και άνθρακα, μεγιστοποιώντας την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου και τις εισαγωγές αγωγών», δήλωσε η αναλύτρια της Wood Mackenzie Kateryna Filippenko για πιθανή διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία.
Αλλά αυτές θα ήταν προσωρινές διορθώσεις, αφήνοντας την Ευρώπη με «επικίνδυνα χαμηλούς όγκους αποθήκευσης» για τον χειμώνα, είπε η Filippenko, προσθέτοντας ότι οι χειμερινές τιμές «θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες από το 2021/22».

φυσικό_αέριο_1.JPG


Αυτή τη χειμερινή περίοδο, που διαρκεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έφθασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ λόγω των χαμηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου, της χαμηλότερης παροχής ρωσικού αερίου, των διακοπών και του παγκόσμιου ανταγωνισμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
«Το τέλος του 2022 και το 2023 μπορεί να δούμε τις τιμές πιο κοντά στον χειμώνα του 2021 και θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες», δήλωσε ο Kaushal Ramesh, αναλυτής της Rystad Energy, σχετικά με τις προοπτικές για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Αν και οι ολλανδικές τιμές του φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, είναι κάτω από τα υψηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο, αυξήθηκαν έως και 60% την Πέμπτη μετά την κίνηση της Μόσχας για την Ουκρανία και υποχώρησαν την Παρασκευή όταν ενισχύθηκαν οι ρωσικές ροές.

Οι τιμές ρεκόρ έχουν ήδη χρεοκοπήσει τους λιανοπωλητές ενέργειας σε πολλές χώρες, αφήνοντας τους καταναλωτές με μεγάλες αυξήσεις λογαριασμών και μια μικρότερη ομάδα προμηθευτών για να διαλέξουν. Οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν επίσης σημαντικό παράγοντα πίσω από την εκτίναξη του πληθωρισμού και έχουν οδηγήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ για να θωρακίσουν τους καταναλωτές.

Σε χαμηλό πενταετίας τα αποθέματα

Αν και ένας ήπιος αργός χειμώνας και ο εφοδιασμός LNG, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βοήθησαν τα ευρωπαϊκά επίπεδα αποθήκευσης να ανακάμψουν , παραμένουν σε χαμηλό πενταετίας περίπου 30%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Ωστόσο, οι περιορισμένες προμήθειες και η πιθανότητα διαταραχών στις ρωσικές ροές σημαίνουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερο απόθεμα για τον χειμώνα καθώς η αποθήκευση σε χαμηλά 10 ετών.
«Είναι πολύ πιθανό κανείς να μην μπορεί να αντλήσει σε αποθήκες ακόμη και σε τρέχουσες τιμές», δήλωσε ένας έμπορος σε μια κοινή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία και την Κεντρική Ανατολική Ευρώπη.
Ο αγωγός Nord Stream 2 επρόκειτο να ξεκινήσει να διοχετεύει περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου αργότερα αυτό το έτος και αυτό αναμενόταν να αυξηθεί στα 40 bcm το επόμενο έτος, που ισοδυναμεί με περίπου το 7% της ευρωπαϊκής παροχής φυσικού αερίου.

Αποθήκευση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να υποχρεώσει τις χώρες να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο αποθήκευσης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Λεπτομέρειες αναμένεται να δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα.
Ιταλία και Γερμανία μελετούν ήδη μέτρα για τη διασφάλιση ελάχιστων επιπέδων αποθήκευσης. Μεγαλύτερες προμήθειες θα μπορούσαν να προέλθουν από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο σχεδιάζει να αντλήσει 16,2 bcm μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Anatolian που διασχίζει την Τουρκία στη νότια Ευρώπη.

Η Rystad Energy προβλέπει την παραγωγή LNG για το 2022 σε περίπου 410 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa), 25 mtpa υψηλότερη από το 2021. "Υπάρχει αρκετή ζήτηση LNG μόνο εντός της Ευρώπης για να απορροφήσει των 25 mtpa αυξητικής παραγωγής σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών ροών", δήλωσε ο Ramesh της Rystad.
Η βορειοδυτική Ευρώπη είναι πιθανό να είναι ο κορυφαίος προορισμός για τις αποστολές LNG των ΗΠΑ για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αλλά οι τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης LNG έχουν περιορισμένη χωρητικότητα.
Το Κατάρ ότι δεν έχει ικανότητα να αντικαταστήσει πλήρως τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου με LNG. Η νορβηγική εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου Gassco θα μπορούσε να αναβάλει τη συντήρηση για να καλύψει τη ζήτηση, η οποία σύμφωνα με αναλυτές της Jefferies η οποία θα είναι ενισχυμένη κατά 5-7 bcm προσφορά.
Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη αύξησε τη χρήση άνθρακα τους τελευταίους μήνες, λόγω της συγκριτικά φθηνότερης τιμής της σε φυσικό αέριο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να συνεχισθεί και φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης