Ενέργεια

ΙΕΑ: Απελευθερώνουν 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα - Στα 107 δολ. το brent, στα 106 δολ. το αργό

ΙΕΑ: Απελευθερώνουν 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα - Στα 107 δολ. το brent, στα 106 δολ. το αργό

Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί καθώς ορισμένοι αγοραστές απέφευγαν τα ρωσικά βαρέλια αφού οι δυτικοί σύμμαχοι επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα,

 

Τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) συμφώνησαν την Τρίτη να απελευθερώσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια από τα αποθέματα πετρελαίου, δήλωσε ο υπουργός βιομηχανίας της Ιαπωνίας, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου που εκτοξεύονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο μισός όγκος θα προέλθει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Koichi Hagiuda μετά την έκτακτη υπουργική συνάντηση των 31 μελών του IEA, ο οποίος εκπροσωπεί κυρίως βιομηχανικά έθνη. «Συμφωνήσαμε ότι ο IEA (μέλη) στο σύνολό του θα πραγματοποιήσει μια συντονισμένη απελευθέρωση πετρελαίου 60 εκατομμυρίων βαρελιών συνολικά», είπε ο Hagiuda.

Οι αγορές πετρελαίου έμειναν ασυγκίνητες από τα νέα, με το Brent να αυξάνεται πάνω από τα 106 δολάρια το βαρέλι - το υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

Περί τις 19:23 ώρα Ελλάδας το Brent το ενισχυόταν κατά 9,5% στα 107 δολάρια το βαρέλι και το αργό σημείωνε άνοδο 10,72% στα 106,44 δολάρια το βαρέλι

Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί καθώς ορισμένοι αγοραστές απέφευγαν τα ρωσικά βαρέλια αφού οι δυτικοί σύμμαχοι επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα, ενώ οι προμήθειες σε όλο τον κόσμο έχουν ενισχυθεί καθώς η ζήτηση έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με την παραγωγή να δυσκολεύεται να συμβαδίσει.

Μια διακοπή από τη Ρωσία, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο που εξάγει περίπου 4-5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού, θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές ακόμη υψηλότερα.
Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer Granholm προήδρευσε της συνεδρίασης της IEA με έδρα το Παρίσι, η οποία συντόνισε τρεις έκτακτες εκδόσεις αποθεμάτων πετρελαίου στο παρελθόν.

Ο ΙΕΑ ιδρύθηκε το 1974 ως ενεργειακός φύλακας και ορίζει έναν από τους κύριους ρόλους του ως τη βοήθεια «στο συντονισμό μιας συλλογικής απάντησης σε μεγάλες διαταραχές στον εφοδιασμό πετρελαίου».

Εφοδιασμός

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την απελευθέρωση 50 εκατομμυρίων βαρελιών από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ, μια κίνηση που έγινε σε συνεννόηση με χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία.
Ο ΙΕΑ δεν επέβλεψε αυτήν την επιχείρηση, λέγοντας ότι ανταποκρίνεται μόνο συλλογικά σε μεγάλες διακοπές εφοδιασμού.
Τελευταία συντόνισε μια απελευθέρωση εν μέσω της διακοπής του εφοδιασμού πετρελαίου που προκλήθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης το 2011.

Η Κίνα, ο Νο.2 καταναλωτής και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, δεν δεσμεύτηκε ποτέ επίσημα σε αυτή την κίνηση και αντ' αυτού αγοράζει περισσότερα για τα αποθέματά της.
Ο Biden έχει αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις από πολιτικούς αντιπάλους που λένε ότι οι φιλικές προς το κλίμα πολιτικές του έχουν περιορίσει την παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ και ανέβασαν τις τιμές της ενέργειας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για περίπου τα μισά από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και τα άλλα 29 μέλη του IEA -συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας- υποχρεούνται να διατηρούν πετρέλαιο σε αποθέματα έκτακτης ανάγκης που ισοδυναμούν με 90 ημέρες καθαρών εισαγωγών πετρελαίου.

Η Ιαπωνία έχει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα μετά την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο IEA ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από επτά χρόνια και κάλυψαν μόλις 60 ημέρες προθεσμιακής ζήτησης τον Δεκέμβριο.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης