Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιές τράπεζες αναζητούν οι ρώσικες πετρελαϊκές εταιρείες για να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους

Ποιές τράπεζες αναζητούν οι ρώσικες πετρελαϊκές εταιρείες για να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους

Η Rosbank, που ανήκει στη γαλλική Societe Generale, η ιταλική Unicredit και η αυστριακή Raiffeisen αποτελούν τις εναλλακτικές λύσεις για τις ρωσικές ενεργειακές

 

Ορισμένες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου σταμάτησαν τις συναλλαγές με τράπεζες που υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως η VTB και η Sberbank και στράφηκαν σε αυτές που δεν αντιμετωπίζουν περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Rosbank, Unicredit και Raiffeisen, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε πέντε μεγάλες ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών Sberbank και VTB, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως για τη χρηματοδότηση έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου και τη διευκόλυνση του εμπορίου ενέργειας, ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ενώ οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες δεν υπόκεινται σε δυτικές κυρώσεις, αυτές που επιβλήθηκαν στις ρωσικές τράπεζες είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή των πληρωμών σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών πετρελαίου καθώς οι δυτικές τράπεζες απέφευγαν να συναλλάσσονται μαζί τους.

«Δεν μπορέσαμε να λάβουμε πληρωμές από τους αντισυμβαλλομένους μας από την περασμένη εβδομάδα, γι' αυτό έπρεπε να κάνουμε αλλαγές για να συνεχίσουμε τις δουλειές μας», ανέφερε αξιωματούχος ρωσικής εταιρείας πετρελαίου, η οποία είχε λογαριασμό σε μία από τις τράπεζες που έχουν επιβληθεί σε κυρώσεις.

Δύο άλλες πηγές ανέφεραν ότι η μετακίνηση τραπεζικών λογαριασμών συνέβαλε στη διατήρηση της λειτουργίας της επιχείρησης, αλλά η πλοήγηση σε ένα άνευ προηγουμένου κύμα οικονομικών κυρώσεων εξακολουθούσε να αποτελεί πρόκληση. Οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου αναβάλλουν τους διαγωνισμούς λόγω έλλειψης αγοραστών με εισαγωγείς στην Ευρώπη και την Ασία να απορρίπτουν τα ρωσικά πλοία.

Εντείνονται τα μέτρα

Η Rosbank, που ανήκει στη γαλλική Societe Generale, η ιταλική Unicredit και η αυστριακή τράπεζα Raiffeisen είναι μεταξύ αυτών που αναζητούνται ως εναλλακτικές λύσεις, ανέφεραν οι πέντε πηγές.

Οι διεθνείς τράπεζες αντιμετωπίζουν μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία εντείνουν τα μέτρα κατά της Ρωσίας.
Μέχρι στιγμής, οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στα αεροσκάφη της και έχουν αποκόψει ορισμένες από τις τράπεζες της από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό δίκτυο SWIFT.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» που λέει ότι δεν έχει σχεδιαστεί για να καταλάβει εδάφη αλλά για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες του νότιου γείτονά της και να συλλάβει αυτούς που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης