Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο… Θεό η τιμή φυσικού αερίου – Ιστορικό υψηλό τα 193 ευρώ (!)

Στο… Θεό η τιμή φυσικού αερίου – Ιστορικό υψηλό τα 193 ευρώ (!)
Άνοδος των τιμών λόγω του φόβου και της αβεβαιότητες με την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, άλλο τόσο κλιμακώνεται και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, με την τιμή του φυσικού αερίου να έχει κάνει «επικίνδυνα» άλματα στην κορυφή.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ολλανδικού TTF για τον Απρίλιο έχουν φτάσει στα 169 ευρώ/MWh με άνοδο της τάξεως του 39,2%. Στα ίδια επίπεδα ανέρχονται  και τα συμβόλαια του Μαΐου με άνοδο 37,2% στα 163,9 ευρώ/MWH.

Χαρακτηριστικό σημείο της ημέρας  η προσέγγιση του TTF στα 193 ευρώ!

Η εξήγηση

Σύμφωνα με το Reuters, οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να στοχεύσουν τις αποστολές φυσικού αερίου, ενώ το γεγονός ότι ορισμένα φορτία ρωσικού υγροποιημένου αερίου άλλαξαν πορεία, συγκαταλέγονται στις πιθανές ερμηνείες της σημερινής εικόνας στις τιμές.

Η Βρετανία διέταξε τη Δευτέρα (28/2) να αποκλειστούν πλοία που συνδέονται με τη Ρωσία από τα λιμάνια της, ενώ αξιωματούχοι από ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπαν ότι το μπλοκ των 27 χωρών εξετάζει την απαγόρευση των ρωσικών πλοίων.

Αν και το Κοινοβούλιο δεν επιβάλλει κυρώσεις και η χθεσινή ψήφος ήταν μη δεσμευτική, οι traders ερμηνεύουν την εν λόγω στάση, ως πιθανή βεβαιότητα για αυστηροποίηση των μέτρων κατά της Ρωσίας, η οποία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου του μπλοκ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης