Επικαιρότητα

Παρασκευή 4 Μαρτίου: Άγιος Γεράσιμος Ιορδανίτης

Παρασκευή 4 Μαρτίου: Άγιος Γεράσιμος Ιορδανίτης
Προερχόταν από την Λυκία και συμμετείχε στη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο, αφού πρώτα μεταστράφηκε από το Μονοφυσιτισμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

 Ο Άγιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης είναι Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και μία από τις σημαντικότερες αναχωρητικές μορφές του 5ου αιώνα. Προερχόταν από την Λυκία και συμμετείχε στη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο, αφού πρώτα μεταστράφηκε από το Μονοφυσιτισμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 4 Μαρτίου

Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε περί του βίου του προέρχονται κυρίως από συναξάρια.

Ο Άγιος Γεράσιμος γεννήθηκε στη Λυκία από χριστιανούς γονείς κατά τον 5ο αιώνα. Από νεανική ηλικία ακολούθησε το μοναχισμό, γινόμενος ερημίτης. Το 451 πήγε στους Αγίους Τόπους, ενώ το 455 ίδρυσε κοινοβιακό μοναστήρι στην έρημο του Ιορδάνη.

Το σύστημα του μοναστηριού μάλιστα ήταν ιδιαίτερα ιδιότυπο για την εποχή καθώς οι έμπειροι μοναχοί ακολουθούσαν τον αναχωρητικό τύπο μοναχισμού, ενώ οι αρχάριοι τον κοινοβιακό. Το τυπικό του μοναστηριού ήταν επίσης ιδιαίτερα αυστηρό αφού οι μοναχοί τηρούσαν ξηροφαγία για τις πέντε ημέρες της εβδομάδας, ενώ μόνο το Σαββατοκύριακο επιτρεπόταν μαγειρεμένη τροφή.

Περισσότερα:


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης