Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg: Τα χειρότερα έπονται στην Ουκρανία - Το ΝΑΤΟ δεν θέλει πόλεμο με τη Ρωσία

Stoltenberg: Τα χειρότερα έπονται στην Ουκρανία - Το ΝΑΤΟ δεν θέλει πόλεμο με τη Ρωσία
Δυσοίωνες προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες στην Ουκρανία από τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προειδοποίησε ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ απηύθυνε προειδοποίηση ότι τα χειρότερα έπονται, καθώς όπως είπε οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να φέρουν βαρύτερο οπλισμό και να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους σε όλη την Ουκρανία.

Προειδοποίησε μάλιστα για «περισσότερο θάνατο, περισσότερα βάσανα, και περισσότερη καταστροφή».

Χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία «πόλεμο του Πούτιν» και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να σταματήσει τον πολεμο αμέωσς, να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις άνευ όρων και να δεσμευτεί σε μια διπλωματική προσπάθεια.

Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «τη χειρότερη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».

«Πόλεις υπό πολιορκία, σχολεία, νοσοκομεία και κατοικίες βομβαρδίζονται. Απερίσκεπτες ενέργειες γύρω από ένα πυρηνικό εργοστάσιο χθες το βράδυ, ενώ πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Οι επόμενες ημέρες είναι πιθανό να είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους, περισσότερα βάσανα και περισσότερη καταστροφή».

Ακόμη, δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί στην Ουκρανία βόμβες διασποράς.
«Έχουμε διαπιστώσει την χρήση βομβών διασποράς, και έχουμε δει αναφορές για την χρήση και άλλων όπλων, που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με τη Ρωσία»

Ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει πόλεμο με τη Ρωσία. Υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια «αμυντική» συμμαχία και συμπλήρωσε: «Το βασικό μας καθήκον είναι να κρατήσουμε τα 30 έθνη μας ασφαλή».
«Δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης και έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία. Αυτό θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικό και πιο επικίνδυνο, με ακόμη περισσότερο ανθρώπινο πόνο».

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συζήτησαν, αλλά δεν συμφώνησαν στο ενδεχόμενο μιας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από την Ουκρανία, και συμφώνησαν ότι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να επιχειρούν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.Το ΝΑΤΟ δεν θα επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, γιατί αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει «σε ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ευρώπη», τόνισε. Γι' αυτό και η Συμμαχία πήρε την «οδυνηρή» απόφαση να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα ή να στείλει στρατιώτες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης