Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 1,6% για τον Nasdaq και 0,7% για τον S&P, άνοδος 2,8% για τον energy sector

Wall Street: Πτώση 1,6% για τον Nasdaq και 0,7% για τον S&P, άνοδος 2,8% για τον energy sector
179 μονάδες έχασε ο Dow

Υποχώρηση στη Wall Street την Παρασκευή παρά την ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση για τις θέσεις εργασίας, καθώς οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία επηρέασαν το κλίμα.

Ο Dow Jones υποχώρησε 179 μονάδες ή περίπου 0,53% στις 33614 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,79% στις 4,328 μονάδε.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 2,86% στις 569,85 μονάδες
Ο Nasdaq υποχώρησε 1,66% στις 13,313 μονάδες.

Ο Dow, κατέγραψε την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλείων ενώ έπεσε πάνω από 500 μονάδες στα χαμηλά της συνεδρίασης.
Η υποχώρηση των μετοχών ακολούθησε αναφορές ότι καπνός ήταν ορατός από ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία - το μεγαλύτερο στην Ευρώπη - μετά την επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων. Την Παρασκευή το πρωί έγινε γνωστό ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο χαρακτήρισε την επίθεση έγκλημα πολέμου.

Οι τιμές της ενέργειας κινήθηκαν υψηλότερα σε όλους τους τομείς μετά την επίθεση, με το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate να αυξάνεται κατά 7% σε περισσότερα από 115 δολάρια το βαρέλι και το Brent να ενισχύεται περισσότερο από 6% σε σχεδόν 118 δολάρια. Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος δεν απέκλεισε την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές μείωσαν τον κίνδυνο, με το δείκτη αναφοράς του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 1,74%.

Οι μετοχές υποχώρησαν σε γενικές γραμμές καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου. Οι χρηματοοικονομικές μετοχές, οι οποίες μπορούν να επωφεληθούν από υψηλότερα επιτόκια, υποχώρησαν, με την American Express και την JPMorgan Chase να χάνουν 2,9%.

«Πιστεύω ότι η αγορά ίσως βρίσκεται σε μια διαδικασία πάτου, αλλά είναι πολύ δύσκολο να χαρτογραφηθούν ή να μοντελοποιηθούν αυτά τα είδη γεωπολιτικών ζητημάτων», δήλωσε ο Jeff Mortimer, διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής στην BNY Mellon Wealth Management. «Η ιστορία είναι γεμάτη διδασκαλίες που αγοράζεις σε περιόδους σύγκρουσης… αλλά κάθε πόλεμος και κάθε κατάσταση είναι διαφορετική».

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία φάνηκε να επισκιάζουν μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Φεβρουαρίου. Η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 678.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, πάνω από τις 440.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με τον Dow Jones. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,8%.

www.worldenergynews.grΡoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης