Διεθνή

Σφίγγει ο κλοιός στο Κίεβο - Κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Σφίγγει ο κλοιός στο Κίεβο - Κλιμακώνονται  οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο
Εκτός ΝΑΤΟ η Ουκρανία - Νέα κατάπαυση πυρός για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων
Με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σταματήσει εάν δεν επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για την Ουκρανία είτε μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου είτε μέσω του πολέμου, ο πόλεμος έχει εισέλθει στην 12η ημέρα του, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν πως τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά.
 
Πράγματι, οι επόμενοι μεγάλοι στόχοι του ρωσικού στρατού είναι η κατάληψη του Κίεβου και της Οδησσού, όπου οι πολίτες και ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζονται για τις μεγαλύτερες μάχες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ συνεχές είναι το σφυροκόπημα σε πολλές άλλες πόλεις, όπως στο Χάρκοβο, στο Μικολάγιεφ και στη Μαριούπολη, η οποία εδώ και μια εβδομάδα βομβαρδίζεται ανελέητα.
Εκτιμάται πως περίπου 200.000 άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί στη Μαριούπολη, με τους περισσότερους κατοίκους της πόλης να βρίσκονται στα καταφύγια χωρίς ρεύμα, νερό, θέρμανση και ενώ και τα τρόφιμα τους τελειώνουν.
Οι προσπάθειες για την εκκένωση της πόλης μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που είχαν συμφωνήσει Ουκρανία και Ρωσία, έπεσαν στο κενό καθώς κατέρρευσε το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός.
Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει και σήμερα Δευτέρα 7/3 νέους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση των πόλεων του Κίεβου, του Χάρκοβο, της Μαριούπολης και της Σούμι από τον άμαχο πληθυσμό
Πάντως, και παρά το διαρκές «σφυροκόπημα» του ρωσικού στρατού, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως έχουν τον έλεγχο των ουκρανικών πόλεων, με εξαίρεση την Χερσώνα, η οποία τελεί ήδη υπό το ρωσικό έλεγχο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky υποστηρίζει πως η Ουκρανία θα αντισταθεί μέχρι τέλους και ζητά από τη Δύση να τον ενισχύσει είτε με μαχητικά είτε με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αιτήματα πάντως που απορρίπτει – μέχρι στιγμής – με το επιχείρημα ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει καταφέρει να ενώσει χερσαία τις ανατολικές περιοχές του Donbass με την Κριμαία, εξασφαλίζοντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο της Αζοφικής θάλασσας ενώ η κίνηση για κατάληψη της Οδησσού, θα σημάνει τον πλήρη αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης