Ενέργεια

Eurostat: Η ενέργεια το 62% των εισαγωγών της ΕΕ από τη Ρωσία το 2021

Eurostat: Η ενέργεια το 62% των  εισαγωγών της ΕΕ  από τη Ρωσία το 2021

 Πέρυσι η Ρωσία παρέμεινε ο πέμπτος μεγαλύτερος εταίρος για τις εξαγωγές αγαθών της ΕΕ και ο τρίτος για τις εισαγωγές

 

Η ενέργεια αντιπροσώπευε σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία πέρυσι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία του μπλοκ εν μέσω ανησυχιών για την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Αν και οι εξαγωγές και οι εισαγωγές μεταξύ των δύο μειώθηκαν μεταξύ 2011 και 2021, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι πέρυσι η Ρωσία παρέμεινε ο πέμπτος μεγαλύτερος εταίρος για τις εξαγωγές αγαθών της ΕΕ και ο τρίτος για τις εισαγωγές.

Το 2021, η ενέργεια ήταν το πιο εισαγόμενο προϊόν της ΕΕ από τη Ρωσία, αντιπροσωπεύοντας το 62% των συνολικών εισαγωγών της περιοχής ή το ισοδύναμο των 99 δισεκατομμυρίων ευρώ

Η ΕΕ εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο προμηθευτή του μπλοκ, αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει οξύνει τις ανησυχίες σχετικά με αυτή την εξάρτηση και την πιθανότητα διακοπής του εφοδιασμού.

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου παρέμειναν σταθερές από τότε που η χώρα ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να έχουν εκτοξευθεί στην αγορά φυσικού αερίου που ήταν ήδη περιορισμένη.

Τη Δευτέρα, η προοπτική περικοπής της προσφοράς είτε λόγω κυρώσεων είτε λόγω της απαγόρευσης των εξαγωγών από τη Ρωσία οδήγησε τις τιμές χονδρικής στην Ευρώπη σε υψηλά ρεκόρ.

Μεταξύ 2011 και 2021, οι εισαγωγές ενέργειας της ΕΕ από τη Ρωσία έφθασαν σε 157 δισ.ευρώ το υψηλότερο επίπεδο από το 2012 και από το χαμηλότερο επίπεδο το 2020, των σχεδόν 60 δισ..

Το 2011, η ενέργεια αντιπροσώπευε σχεδόν το 77% ή 148 δισεκατομμύρια ευρώ των εισαγωγών της ΕΕ από τη Ρωσία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης