Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για αμυντικό ευρωπαϊκό μηχανισμό κατά της κερδοσκοπίας στο φυσικό αέριο

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για αμυντικό ευρωπαϊκό μηχανισμό κατά της κερδοσκοπίας στο φυσικό αέριο

Τι ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σημαντική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά την αντιμετώπιση της έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου αποτελεί η επιστολή παρέμβαση προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ένωσης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για αμυντικό μηχανισμό κατά της κερδοσκοπίας που αναπτύσσεται στα συμβόλαια των TTF δηλαδή της ευρωπαϊκής τιμής του φυσικού αερίου που διαπραγματεύεται στο ολλανδικό Χρηματιστήριο.

Η σχετική προετοιμασία από την ελληνική πλευρά για έναν τέτοιο μηχανισμό  έχει υπάρξει κατά το τελευταίο διάστημα και αναφέρει στο σημερινό του ρεπoρτάζ το WEN. Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν γίνει, οι τιμές των TTF ξεφεύγουν από τον παραδοσιακό συσχετισμό που έχουν με τις τιμές του brent και προσλαμβάνουν τεράστιο premium, το οποίο δεν δικαιολογείται από την αγορά και τις πραγματικές συνθήκες με βάση πρόσφατα δεδομένα που ξεκινούν από την υποαποθήκευση της Ευρώπης ως και την ένταση με την Ρωσία με την κορύφωση της πολιτικής εμπλοκής.

Η χρηματιστηριακή αυτή εξέλιξη ταλανίζει την ευρωπαϊκή ενεργειακή οικονομία στο σύνολό της, με αποτέλεσμα οι τιμές χονδρικής να απογειώνονται περισσότερο μάλιστα στις ευρωπαϊκές χώρες από ό,τι στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σήμερα.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που υπάρχουν, η ελληνική πλευρά εισηγείται έναν αμυντικό μηχανισμό που θα εξουδετερώνει αυτές τις κερδοσκοπικές κινήσεις, οι οποίες λίγο ως πολύ θυμίζουν τις επιθέσεις που δέχονταν τα ευρωπαϊκά ομόλογα πριν θεσπιστεί ο αμυντικός μηχανισμός Draghi.

Tι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

O κ. Οικονόμου αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού η οποία, όπως σημείωσε, αφορά τη δυνατότητα παρέμβασης της Ευρώπης στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, είπε ότι έχει σταλεί στην πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής και έχει κοινοποιηθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και ότι περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν σε λίγες ημέρες όταν θα δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο της πρωτοβουλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το iefimerida, ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη και το αν ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση ένα πρωταρχικό σχέδιο για έκδοση ομολόγου για την ενέργεια, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές συζητήσεις για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια στις οποίες πρωταγωνιστεί η ελληνική κυβέρνηση. «Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την παρέμβαση στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου», συνέχισε και επισήμανε ότι κάθε πρωτοβουλία της Ευρώπης είναι καλοδεχούμενη.

Δίνοντας περαιτέρω πληροφορίες για την ελληνική πρωτοβουλία σημείωσε ότι «αφορά την δυνατότητα παρέμβασης από την Ευρώπη στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου σε κάθε επίπεδο».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου τόνισε σχετικά με τις δράσεις της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι ζητείται επίσης από την Ε.Ε.  εξαίρεση σειράς δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης