Φωτοβολταϊκά στις στέγες και αντλίες θερμότητας στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν - Προετοιμάζονται οι μηχανισμοί χρηματοδότησης για τα PPAs με ΕΤΕΠ

Φωτοβολταϊκά στις στέγες και αντλίες θερμότητας στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν - Προετοιμάζονται οι μηχανισμοί χρηματοδότησης για τα PPAs με ΕΤΕΠ
Στόχος η εξοικονόμηση 2,5 δισ κυβικών μέτρων αερίου το 2022 - Επιταχύνονται οι αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ
Στην σκιά του πολέμου της Ουκρανίας, η Κομισιόν παρουσίασε χθες τα έκτακτα μέτρα για τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και τον περιορισμό των λογαριασμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Βασικό πυλώνα στη νέα εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτός από τη διαφοροποίηση των προμηθειών αερίου της ΕΕ, αποτελεί η αύξηση του μέσου ρυθμού ανάπτυξης αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων κατά 20%, γεγονός που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 3 bcm αερίου. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις, η επιπλέον ισχύς των 80 GW έως το 2030 θα οδηγήσει σε υψηλότερη παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου.


Στο πλαίσιο της απεξάρτησης από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, και δη ρωσικού αερίου, το σχέδιο REPowerEU προτείνει να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών στις στέγες έως και 15 TWh (τεραβατώρες) για το 2022. Η εγκατάστασή τους υπολογίζεται ότι θα αποφέρει εξοικονόμηση 2,5 δισ. κυβικών μέτρων αερίου. Επιπλέον, το νέο σχέδιο προωθεί την ανάπτυξη 10 εκατομμυρίων αντλιών θερμότητας εντός της επόμενης πενταετίας, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση των νοικοκυριών από τα ορυκτά καύσιμα και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως αναφέρεται στις χθεσινές ανακοινώσεις, κατεβάζοντας τον θερμοστάτη για τη θέρμανση κτιρίων κατά 1°C, θα επιτευχθεί εξοικονόμηση αερίου ίση με 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.

Ταχύτερη μετάβαση στο Υδρογόνο

Επίσης, η εφαρμογή της νέας «εργαλειοθήκης» της Κομισιόν, θα οδηγήσει στην ταχύτερη μετάβαση στην εποχή του υδρογόνου και θα επιταχύνει την απαλλαγή της βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές, γεγονός που θα της δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα επιτρέψει την ταχύτερη επαν-εκβιομηχάνισή της.
Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μετριαστούν τα ρυθμιστικά εμπόδια που θέτουν τροχοπέδη στην επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος για την ανάπτυξή τους και να βελτιωθούν οι υποδομές του δικτύου. Μάλιστα, τον Μάιο θα δημοσιεύσει μια σύσταση για την ταχεία αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, η οποία θα αντιμετωπίζει τα βασικά εμπόδια και θα δίνει λύσεις ορθής πρακτικής.

Ομοίως, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, η Κομισιόν και ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα καταλήξουν εντός του 2022 στους μηχανισμούς χρηματοδότησης που θα είναι οι πλέον κατάλληλοι για την προώθηση της ανάπτυξης διμερών συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας (Power Purchase Agreements -PPAs) στην Ευρώπη.


Από 400 ως 800 ευρώ το κόστος σύνδεσης στην Ελλάδα


Πάντως, όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά στις στέγες, ήδη για τα ελληνικά νοικοκυριά άνοιξε πριν λίγες ημέρες η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων που αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος έως 6 κιλοβάτ στην ηπειρωτική χώρα, στα διασυνδεμένα νησιά και την Κρήτη και έως 3 κιλοβάτ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Η σύμβαση πώλησης της ενέργειας, με τιμή 87 ευρώ/MWh, θα έχει διάρκεια 20 έτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, το κόστος για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού συστήματος με το Δίκτυο ανέρχεται σε 400 € (πλέον ΦΠΑ) για ΦΒ έως 5 kWp, σε 500 € (πλέον ΦΠΑ) για ΦΒ άνω των 5 kWp και έως 6 kWp, εφόσον δεν απαιτείται αντικατάσταση του παροχικού καλωδίου και σε 800 € (πλέον ΦΠΑ) για ΦΒ άνω των 5 kWp και έως 6 kWp, εφόσον απαιτείται αντικατάσταση του παροχικού καλωδίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης