Ενέργεια

Shell και BP σταμάτησαν τις πωλήσεις ντίζελ στη Γερμανία λόγω ανησυχιών για έλλειψη

Shell και BP σταμάτησαν τις πωλήσεις ντίζελ στη Γερμανία λόγω ανησυχιών για έλλειψη
Η γερμανική ένωση καυσίμων και ενέργειας ανακοίνωσεότι οι προμήθειες ντίζελ και πετρελαίου θέρμανσης γίνονται όλο και πιο σπάνιες

Οι πετρελαϊκές εταιρείες BP και Shell δεν έχουν προσφέρει φορτία spot ντίζελ προς πώληση στη γερμανική αγορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, λόγω φόβου έλλειψης εφοδιασμού, σύμφωνα με traders που επικαλείται το Reuters την Πέμπτη.
Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής ντίζελ στην Ευρώπη και αντιπροσώπευε το 58% των εισαγωγών ντίζελ και πετρελαίου στην Ευρώπη πέρυσι, ανακοίνωσε η εταιρεία ανάλυσης Vortexa.

Η Γερμανία, όπου το ρωσικό καύσιμο αντιπροσώπευε το ένα ένατο των αναγκών της σε ντίζελ πέρυσι, έχει προμήθειες προς το παρόν, αλλά η γερμανική ένωση καυσίμων και ενέργειας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι προμήθειες ντίζελ και πετρελαίου θέρμανσης γίνονται όλο και πιο σπάνιες.
Σύμφωνα με την Trafigura τα παγκόσμια αποθέματα αργού και ντίζελ εκτός Κίνας ήταν ήδη χαμηλά πριν ξεκινήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Δύο traders είπαν ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες η BP και η Shell είχαν κρατήσει αντί να προσφέρουν φορτία προς πώληση.

Ο ένας είπε ότι οι τιμές ήταν εξαιρετικά υψηλές και ότι οι προμήθειες ντίζελ της Γερμανίας ήταν περιορισμένες ακόμη και χωρίς κυρώσεις στα ρωσικά προϊόντα, αν και δεν υπήρχε ακόμη κίνδυνος έλλειψης.
Πηγή κοντά στη Shell, είπε ότι η εταιρεία είχε ειδοποιήσει τους Γερμανούς πελάτες να προετοιμασθούν για μειωμένους όγκους βενζίνης, ντίζελ, πετρελαίου θέρμανσης και λιπαντικών.
Η Shell είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι θα σταματήσει αμέσως τις εμπορικές συναλλαγές ρωσικού αργού και θα καταργήσει σταδιακά άλλες, αφού αντιμετώπισε αντιδράσεις για μια αγορά την περασμένη εβδομάδα.

Απαγόρευση εισαγωγών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου την Τρίτη, ενώ η Βρετανία θα καταργήσει σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους και η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά καύσιμα.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου ακυρώνουν ή αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο αν είναι δυνατόν, δημιουργώντας μια χαοτική αγορά σε αργό και προϊόντα.

Ενώ οι τιμές του αργού διαπραγματεύονται σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το οικονομικό κραχ του 2008, ορισμένα προϊόντα έχουν σημειώσει ρεκόρ.
Trader ντίζελ είπε ότι κάποιοι άνθρωποι αγόραζαν πανικόβλητοι και άλλοι μπορεί να κρατούν προϊόντα ως μέρος υλικοτεχνικών στρατηγικών.

Στη Σουηδία, οι trader ανέφεραν επίσης ότι οι προμήθειες είναι υπό πίεση, γεγονός που ανάγκαζε τις εταιρείες να διατηρούν προϊόντα, παρόλο που η δομή της αγοράς, σύμφωνα με την οποία ο πρώτος μήνας είναι πιο ακριβός από τον επόμενο, θα πρέπει να είναι κίνητρο για να πουλήσουν τώρα και να κεφαλαιοποιήσουν τις υψηλές τιμές.
Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για έναν τόνο ντίζελ ήταν 654 δολάρια υψηλότερη την Τετάρτη από ό,τι για το ντίζελ σε διάστημα έξι μηνών.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης