Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 0,9% για τον Nasdaq και 0,4% για τον S&P - Κέρδη 3% για τον energy sector

Wall Street: Πτώση 0,9% για τον Nasdaq και 0,4% για τον S&P - Κέρδη 3% για τον energy sector

113 μονάδες έχασε ο Dow

Απώλειες στη Wall Street την Πέμπτη μετά τις αποτυχημένες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας που ανησύχησαν τους επενδυτές για το πώς η γεωπολιτική σύγκρουση θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο Dow Jones υποχώρησε 113 μονάδες ή 0,34% στις 33,173 μονάδες, μετά από ράλι άνω των 650 μονάδων στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,43% στις 4,259 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 3,07% στις 585,28 μονάδες.
Ο Nasdaq υποχώρησε 0,95% στις 13,129 μονάδες παρασυρόμενος από τις απώλειες σε Apple και Meta Platforms.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας ολοκληρώθηκαν με μικρή πρόοδο σε θέματα όπως η κατάπαυση του πυρός ή η ασφαλής διέλευση αμάχων που προσπαθούσαν να φύγουν από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

Οι αγορές έχουν συνδεθεί στενά με τη σύγκρουση και έχουν συσχετισθεί με τις τιμές της ενέργειας, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Από τις 24 Φεβρουαρίου — όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία — το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate αυξήθηκε περισσότερο από 14%, ενώ το Brent αυξήθηκε κατά 15,4% σε αυτό το διάστημα.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις. Την Τετάρτη, το WTI και το Brent υποχώρησαν περισσότερο από 12% και 13%. Το WTI υποχώρησε ξανά την Πέμπτη σε περίπου 106 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent υποχώρησε 1% στα 109 δολάρια το βαρέλι.

«Οι βίαιες περιστροφές της αγοράς φαίνονται εντελώς συνδεδεμένες με τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας και την επακόλουθη αστάθεια του ενεργειακού κόστους», δήλωσε ο Timothy Lesko, της Mariner Wealth Advisors. «Η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων [Τετάρτη] φάνηκε να πυροδοτεί ένα ράλι ανακούφισης που χαλαρώνει λίγο, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες έμοιαζαν άκαρπες».

Οι ενεργειακές μετοχές Chevron και Exxon Mobil σημείωσαν άνοδο 1,9% και 2,6% αντίστοιχα.

Το ασήμι και ο χρυσός ανέβηκαν, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι μετοχές της Amazon κέρδισαν 5% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για διάσπαση μετοχών 20 προς 1 και επαναγορά 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το CrowdStrike σημείωσε ράλι 14% μετά την άνοδο κερδών και προοπτικών.
Το Zoom Video υποχώρησε κατά 7% και η Microsoft έχασε 2%. Οι πλατφόρμες Apple και Meta μειώθηκαν κατά 3% και 4%, αντίστοιχα. Η Tesla σημείωσε πτώση 4%.

Η Goldman Sachs σημείωσε πτώση 2% αφού ανακοίνωσε ότι κλείνει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, καθιστώντας μια από τις πρώτες μεγάλες παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες που προχώρησαν σε αυτή την κίνησησ μετά την εισβολή της χώρας στη γειτονική Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης