Ενέργεια

Η ενεργειακή ασφάλεια της Κίνας «περνά» από τον άνθρακα - Το σχέδιο

Η ενεργειακή ασφάλεια της Κίνας «περνά» από τον άνθρακα - Το σχέδιο
Ο άνθρακας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του ενεργειακού του μείγματος της Κίνας

Παρά τις δεσμεύσεις να συμβάλει στις παγκόσμιες προσπάθειες μείωσης των εκπομπών, η Κίνα θα συνεχίσει να μεγιστοποιεί τη χρήση άνθρακα τα επόμενα χρόνια, καθώς φροντίζει για την ενεργειακή της ασφάλεια λόγω των εξελίξεων στο Κίεβο, τόνισαν χαρακτηριστικά κορυφαίοι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping υπογράμμισε χθες (13/3) στο Reuters ότι η Κίνα δεν μπορεί να βάλει μαύρα γυαλιά στην πραγματικότητα, καθώς είναι πλούσια σε άνθρακα, φτωχή σε πετρέλαιο και παρουσιάζει σημαντική έλλειψη φυσικού αερίου. Η ενεργειακή μετάβαση είναι μια μακρά διαδικασία και η Κίνα δεν μπορεί απλώς να «φρενάρει» στον άνθρακα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κίνας.

Οι στόχοι του Πεκίνου

Σημειώνεται ότι το ενεργειακό μείγμα της Κίνας συνεχίζει να μετατοπίζεται σε ένα πιο πράσινο μέλλον, αλλά ο άνθρακας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του ενεργειακού του μείγματος, σύμφωνα με τη Στατιστική Ανασκόπηση της Παγκόσμιας Ενέργειας της BP.

Το 2020, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το μερίδιο του άνθρακα μειώθηκε στο 57% σε σύγκριση με το 58% το 2019. Ωστόσο, οι κινεζικές εξαγωγές άνθρακα αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 και η εγχώρια παραγωγή άνθρακα επίσης αυξήθηκε, σύμφωνα με την ανασκόπηση της BP.

Τον περασμένο μήνα, η Κίνα δήλωσε ότι θα βοηθήσει τη λειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της με καύση άνθρακα σε πλήρη δυναμικότητα σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια, παρά τους κλιματικούς στόχους του μεγαλύτερου ρυπαντή στον κόσμο. Παράλληλα, η Κίνα ανησυχεί για την ενεργειακή της ασφάλεια μετά την κρίση ηλεκτρικής ενέργειας του φθινοπώρου του 2021 και, πιο πρόσφατα, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ώθησε τις τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων στα ύψη.

Τέλος, η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, να ενισχύσει τα αποθέματα ενεργειακών εμπορευμάτων και να διατηρήσει σταθερές τις εισαγωγές για να διασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια εν μέσω των ανοδικών τιμών των commodities.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης