Περιβάλλον

Ξεκίνησαν στη Γενεύη οι συνομιλίες για το σύμφωνο βιοποικιλότητας του ΟΗΕ

Ξεκίνησαν στη Γενεύη οι συνομιλίες για το σύμφωνο βιοποικιλότητας του ΟΗΕ
Οι συζητήσεις κινδυνεύουν να επισκιαστούν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Εκατοντάδες διαπραγματευτές έφθασαν σήμερα (14/3) στην ελβετική πόλη της Γενεύης για τις τελικές συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με ένα φιλόδοξο σύμφωνο που στοχεύει να σταματήσει και να αναστρέψει την απώλεια οικοτόπων για απειλούμενα είδη, ενόψει της συνόδου κορυφής στην Κίνα αργότερα φέτος.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διαπραγματευτές από περίπου 164 χώρες συναντώνται δια ζώσης εδώ και δύο χρόνια εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Μάλιστα, δεν είναι  λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν τη συνάντηση την τελευταία ευκαιρία, να τεθούν οι βάσεις  του «παγκόσμιου πλαισίου βιοποικιλότητας μετά το 2020» για να βοηθήσουν στην προστασία των ειδών που πιστεύεται ότι θα εξαφανιστούν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 εκατομμυρίων ετών.

Στη σκιά της ρωσικής εισβολής

Ωστόσο, οι συζητήσεις κινδυνεύουν να επισκιαστούν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αντιπρόσωποι συμμετείχαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση και αρκετές άλλες δυτικές χώρες καταδίκασαν τις ενέργειες της Ρωσίας στις εναρκτήριες ομιλίες τους.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι επίσης επίθεση στο περιβάλλον», είπε ο αναπληρωτής πρέσβης της Ουκρανίας Oleksandre Kapustin, αναφέροντας τους κινδύνους διαρροής ραδιενέργειας καθώς και ζημιές σε πάρκα για είδη υπό εξαφάνιση κατά την εισβολή.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η έκκληση των Ηνωμένων Εθνών προς τις χώρες να προστατεύσουν και να διατηρήσουν το 30% της επικράτειάς τους έως το 2030 – ένας στόχος γνωστός ως «30 επί 30».

Οι διαπραγματευτές στοχεύουν επίσης να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για προστατευόμενες περιοχές καθώς και μεταρρυθμίσεις στις γεωργικές επιδοτήσεις που θεωρούνται κύρια αιτία απώλειας βιοποικιλότητας.

Η εκτελεστική γραμματέας της CBD, Elizabeth Maruma Mrema, παραδέχτηκε στην εναρκτήρια δήλωσή της ότι οι διαπραγματευτές θα «εργάζονται στη σκιά μιας παγκόσμιας πανδημίας και στρατιωτικής σύγκρουσης». Ωστόσο, τους κάλεσε «να επιδείξετε με τις ενέργειές σας τη δύναμη της διεθνούς συνεργασίας και της πολυμέρειας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης