Επικαιρότητα

Eurogroup: Ανησυχία για πόλεμο στην Ουκρανία και ανατιμήσεις - Μήνυμα προς τα κράτη μέλη για μείωση χρέους

Eurogroup: Ανησυχία για πόλεμο στην Ουκρανία και ανατιμήσεις - Μήνυμα προς τα κράτη μέλη για μείωση χρέους
Οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να αναπροσαρμόσουν και να σχεδιάσουν τη δημοσιονομική πολιτική για το 2023, κυρίως μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η οικονομική κατάσταση που προκύπτει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι βασικές μακροοικονομικές εξελίξεις που επηρεάζουν το δημοσιονομικό σχεδιασμό για το 2023 ήταν το βασικό θέμα συζήτησης του Eurogroup (14/3/2022) στις Βρυξέλλες.
Στην κοινή τους δήλωση, οι υπουργοί Οικονομικών και οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία - «αν και ο αντίκτυπος ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί».
Ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Paolo Gentiloni ανέφερε ότι «γνωρίζουμε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος αυτού του πολέμου δεν θα είναι αμελητέος».
Arrival and doorstep by @PaoloGentiloni @EU_Commission, at the #Eurogroup meeting taking place on 14 March 2022, in #Brussels.

Την ανησυχία του για την επίδραση του πολέμου στην αγορά ενέργειας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Vincent Van Peteghem, καθώς αυξάνονται σε νέα υψηλά οι τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

 
 
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέτασαν τη μακροοικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια συνεχή άνοδο του πληθωρισμού, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και από τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με Eυρωπαίο αξιωματούχο, ο κίνδυνος του «στασιμοπληθωρισμού» δεν υπάρχει, κυρίως επειδή η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται αν και με βραδύτερο ρυθμό.
Την ίδια στιγμή, είναι σημαντικό οι υπουργοί Οικονομικών να αναπροσαρμόσουν και να σχεδιάσουν τη δημοσιονομική πολιτική για το 2023, κυρίως μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη.
Πιο συγκεκριμένα, με σκοπό τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, σε κράτη μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος, συμφωνούμε ότι η έναρξη μιας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής για τη μείωση του δημόσιου χρέους τους είναι σκόπιμο, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Αυτή η προσαρμογή θα πρέπει να ενσωματωθεί σε μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική που συνεχίζει να προωθεί τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη δίδυμη μετάβαση και τη βελτίωση της σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης