Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Ξεκινούν απο 1ης Απριλίου οι νέοι τύποι τιμολογίων ρεύματος - Ποιά τα ρίσκα για τους καταναλωτές

ΡΑΕ: Ξεκινούν απο 1ης Απριλίου οι νέοι τύποι τιμολογίων ρεύματος - Ποιά τα ρίσκα για τους καταναλωτές
'Oσον αφορά στις ανεξόφλητες οφειλές προμηθευτών προς τους Διαχειριστές η ΡΑΕ αναμένει μέσα στις επόμενες ημέρες την επικαιροποίηση των στοιχείων από το ΔΕΔΔΗΕ

Παράταση για ένα μήνα έδωσε η ΡΑΕ στους προμηθευτές ρεύματος για την υιοθέτηση των νέων τύπων τιμολογίων που ενέκρινε τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα και σε ότι αφορά στις ανεξόφλητες οφειλές προμηθευτών προς τους Διαχειριστές η ΡΑΕ αναμένει μέσα στις επόμενες ημέρες την επικαιροποίηση των στοιχείων από το ΔΕΔΔΗΕ για να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση εταιριών που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, ως ένα μέτρο πίεσης για την τακτοποίηση των οφειλών των μη ανταποκρινόμενων
Η εικόνα πάντως που μεταφέρεται μέχρι τώρα από την αρμόδια Αρχή είναι ότι οι προμηθευτές κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Από τον Ιανουάριο στον Απρίλιο

Σε ότι αφορά τους νέους τύπους τιμολογίων, μετά από μια πρώτη αναβολή για τις αρχές Μαρτίου, από την αρχική ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου, η ΡΑΕ κατόπιν αποδοχής σχετικού αιτήματος των προμηθευτών μετέφερε την εφαρμογή τους για τον Απρίλιο. Οι προμηθευτές ζήτησαν παραπάνω χρόνο για να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες αλλαγές στα πληροφοριακά τους συστήματα.

Στόχος της ΡΑΕ με την πρωτοβουλία έγκρισης Πρότυπων Εντύπων λογαριασμού και νέων τύπων τιμολογίων ρεύματος είναι η ενημέρωση των καταναλωτών, με πληρότητα, διαφάνεια, σαφήνεια και αξιοπιστία, τόσο πριν τη σύναψη σύμβασης για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και κατά την διάρκεια της σύμβασης, όπως επίσης η κατανόηση του τρόπου λογαριασμού διαμόρφωσης του λογαριασμού ρεύματος και του κόστους που συνεπάγεται η εκάστοτε επιλογή προμηθευτή και τιμολογίου.

Τρια τιμολόγια με στόχο την διαφάνεια για τις επιλογές

Από 1ης Απριλίου, έαν δεν προκύψει νέα παράταση, οι προμηθευτές βάσει των κατευθυντήριων Οδηγιών που ενέκρινε η ΡΑΕ στις 21 Δεκεμβρίου 2021, θα πρέπει να υιοθετήσουν τρεις κατηγορίες τιμολογίων:

- Σταθερά.
- Τιμολόγια με όριο αυξομείωσης στα οποία οι πάροχοι θα πρέπει να προσδιορίζουν εκ των προτέρων το όριο της αυξομείωσης της τιμής της κιλοβατώρας από την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
- Τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης, τα οποία θα περνούν το σύνολο των αυξομειώσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στην κατανάλωση, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Καθίσταται προφανές ότι η τελευταία κατηγορία έχει την μεγαλύτερη έκθεση, καθώς είναι περισσότερο εκτεθειμένος ο καταναλωτής, στις διακυμάνσεις των τιμών.
Η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, στο όριο αυξομείωσης, η οποία είναι εκείνη που τελικά επιβαρύνει τους καταναλωτές κατά τις ανόδους των τιμών, θα έχει προσδιορισμένο επίπεδο διακύμανσης,
Είναι ζητούμενο, για να μπορούν με ευχέρεια και διαφάνεια οι καταναλωτές να υπολογίσουν εκ των προτέρων που καλύπτονται και ποιά επιβάρυνση θα υποστούν.
Τα Σταθερά τομολόγια που έχουν αποδειχθεί οι καλύτερες επιλογές στην κρίση, σημασία έχει πόσο χρόνο θα δεσμεύουν τους καταναλωτές, καθώς η κρίση κάποια στιγμή θα τελειώσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης