Ενέργεια

Γερμανία: H RWE προειδοποιεί για μεγάλους επιχειρηματικούς κινδύνους εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Γερμανία: H RWE προειδοποιεί για μεγάλους επιχειρηματικούς κινδύνους εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η διακοπή των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία θα πλήξει σκληρά τη γερμανική βιομηχανία

Σχετικά Άρθρα

 Η RWE ο κορυφαίος παραγωγός ενέργειας της Γερμανίας και αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, προειδοποίησε την Τρίτη για σημαντικές συνέπειες για τις δραστηριότητές της σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η διακοπή των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία θα έπληττε σκληρά τη γερμανική βιομηχανία.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι τρέχοντες κίνδυνοι είναι διαχειρίσιμοι, αλλά μια κλιμάκωση θα είχε «σημαντικές επιπτώσεις στα περιουσιακά στοιχεία, τις υποχρεώσεις, την οικονομική θέση και τα κέρδη ή τις ζημίες».
Η RWE, κατά την δημοσιοποιήση των ετήσιων αποτελεσμάτων της, ανέφερε επίσης ότι δεν θα συνάψει νέες συμφωνίες προμήθειας με Ρώσους αντισυμβαλλομένους και αποφάσισε να τερματίσει όλους τους μη ενεργειακούς δεσμούς εκεί με άμεση ισχύ.

«Ωστόσο, πρέπει δυστυχώς να αναγνωρίσουμε επίσης ότι υπάρχει ισχυρή εξάρτηση από τη Ρωσία, ειδικά στον ενεργειακό εφοδιασμό, στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γερμανία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Markus Krebber στην ετήσια συνέντευξη Τύπου της εταιρείας.

Ο Krebber είπε ότι μια ξαφνική διακοπή των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία θα έπληττε τις προμήθειες για θέρμανση των νοικοκυριών και θα επέφέρει σημαντικό πλήγμα στη βιομηχανία της Γερμανίας, η οποία εξαρτάται από το ρωσικό αέριο.

Οι μετοχές της RWE άλλαξαν ελάχιστα σε μια πιο αδύναμη αγορά, με τους αναλυτές να επισημαίνουν το γεγονός ότι θαμετατρέψει το καθαρό χρέος σε μετρητά 400 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.

Επανεκκίνηση σταθμών

Η εταιρεία, η οποία παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνικά και φυσικό αέριο, επεσήμανε ότι εντοπίζει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που θα μπορούσαν να επανεκκινηθούν ή να λειτουργήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού και να δοθεί η δυνατότητα στη Γερμανία να σταματήσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Είπε ότι δεν ήταν σαφές τι αντίκτυπο θα είχε η κρίση στη μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου με τη ρωσική Gazprom, προσθέτοντας ότι είχε τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί προσαρμογές τιμών κατά τις περιόδους επανεξέτασης.

Συνολικά, η έκθεση της RWE σε commodity στη Ρωσία περιλαμβάνει 15 τεραβατώρες παραδόσεις φυσικού αερίου έως το 2023 και 12 εκατομμύρια τόνους λιθάνθρακα έως το 2025 και μια σύμβαση φυσικού αερίου με την Gazprom που επί του παρόντος είναι αδρανής.

Η RWE επεσήμανε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι συμβατικοί εταίροι θα καταστούν αφερέγγυοι ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ενώ μια ξαφνική διακοπή των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία θα είχε περιορισμένο αντίκτυπο στις δραστηριότητές της, ο ευρύτερος αντίκτυπος της κρίσης στην Ουκρανία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί και δεν είχε ακόμη ληφθεί υπόψη στις προοπτικές της για το 2022, ανέφερε η RWE.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης