Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Αρβανιτίδης: Ενεργειακή αυτονομία για Ελλάδα και Ευρώπη – Η ευκαιρία

Γ. Αρβανιτίδης: Ενεργειακή αυτονομία για Ελλάδα και Ευρώπη – Η ευκαιρία
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής έλαβε μέρος στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Στρατηγική Οικονομικής Αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη στο Παρίσι.

Ο κ. Αρβανιτίδης τοποθετήθηκε στη θεματική ενότητα σχετικά με τη στρατηγική αυτονομία στον ενεργειακό τομέα: το παράδειγμα των σπάνιων μετάλλων.

Ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι η απανθρακοποίηση ενώνει πιο στενά την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την είχε ενώσει πρωτίστως ο άνθρακας!

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης. Φυσικά, πολύτιμες πρώτες ύλες όπως το λίθιο και το κοβάλτιο χρειάζονται για την κατασκευή ενός ηλιακού πάνελ ή μιας ανεμογεννήτριας ή μιας μπαταρίας. Πρέπει όμως, να διασφαλίσουμε ότι όλα αυτά γίνονται με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι η μετάβαση σε ηλιακή και αιολική ενέργεια όχι μόνο θα σταματήσει την απελευθέρωση άνθρακα στην ατμόσφαιρα αλλά και θα εξοικονομήσει χρήματα. Με το μοντέλο προώθησης των αποκεντρωμένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο κόσμος μας θα γίνει πιο δημοκρατικός γιατί οι συμμετέχοντες στο παραγωγικό μοντέλο θα είναι δυνητικά όλοι.

Τέτοιες αλλαγές στο μοντέλο παραγωγής συνιστούν μια πολύ σημαντική κοινωνική πρόκληση και αυτή η μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη και να μην αφήνει κανέναν πίσω.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης στο τέλος της ομιλία του αναφέρθηκε στην έκδοση ευρωομολόγου, που πρώτο το ΠΑΣΟΚ το πρότεινε  κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης. «Τότε ήταν ταμπού για την Ε.Ε. Τώρα είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα της ίδιας της ΕΕ για το πώς να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης