Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σδούκου: Στρατηγικές επαφές στην Ουάσιγκτον για την ενεργειακή πολιτική - Ο EuroAsia στο επίκεντρο

Σδούκου: Στρατηγικές επαφές στην Ουάσιγκτον για την ενεργειακή πολιτική - Ο EuroAsia στο επίκεντρο
Η ΓΓΕΝ παρουσίασε τις βασικές πτυχές της ελληνικής στρατηγικής για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης

Η ΓΓΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου συνοδευόμενη από τον Συντονιστή Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής του ΥΠΕΝ Καθ. Θεόδωρο Τσακίρη ολοκλήρωσε με επιτυχία σειρά συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον το διήμερο 14 και 15 Μαρτίου. Οι συναντήσεις έλαβαν χώρα στο περιθώριο του 3ου Delphi Forum της Ουάσιγκτον και συμπεριέλαβαν συσκέψεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών για Ενεργειακά Θέματα Harry Kamian, τον Υφυπουργό Ενέργειας για Διεθνή Θέματα Dr. Andew Light και τις βοηθούς Υφυπουργούς Εξωτερικών Erika Olson, Laura Lochman και Anna Shpitsberg

H ΓΓΕΝ ανέλυσε διεξοδικά τις ελληνικές θέσεις σε όλο το φάσμα των διμερών και πολυμερών επίπεδων της ελληνοαμερικανικής ενεργειακής συνεργασίας από το Στρατηγικό Διάλογο και τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο EMGF έως την συμμετοχή της Ελλάδας στο PTECC και το σχήμα ενισχυμένης συνεργασίας 3+1.

Η κα Σδούκου υπογράμμισε την έμπρακτη αλληλεγγύη που προσέφερε και προσφέρει η Ελλάδα στην Ουκρανία αναλύοντας παράλληλα τα μέτρα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ και του ΠΘ για την ύπαρξη έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μέσα από τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Επιταχύνεται η πράσινη μετάβαση

Η ΓΓΕΝ παρουσίασε τις βασικές πτυχές της ελληνικής στρατηγικής για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης τονίζοντας ταυτόχρονα τη στρατηγική σημασία του ΦΑ ως εγγυητή της μετάβασης αυτής και την ανάγκη να διασφαλιστεί σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο η πανευρωπαϊκή ασφάλεια τροφοδοσίας υπο συνθήκες πόλεμου και υψηλών ενεργειακών τιμών.


Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήδη πρωταγωνιστεί σε περιφερειακό επίπεδο στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ΦΑ μέσα από την προώθηση έργων που μειώνουν και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο μπορούν να μειώσουν περαιτέρω την υπερεξάρτηση της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης όπως ο ΤΑΡ και η προοπτική επέκτασης της δυναμικοτητάς του, ο IGB, o αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, το FSRU της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός EastMed που πρέπει να ξανατεθεί στο τραπέζι υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί ο στόχος της ΕΕ να εκμηδενίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό ΦΑ.

Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι αντίστοιχες δημόσιες δηλώσεις έγιναν από τον Αμερικανό Υφυπουργό Ενέργειας Andrew Light αλλά και τον γερουσιαστή Menendez.

Τέλος η ΓΓΕΝ ανέδειξε τη στρατηγική βαρύτητα των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων για τη μεσοπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου υπογραμμίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας μέσω των σχεδίων EuroAsia και GREGY ευχαριστώντας την αμερικανική κυβέρνηση για τις σταθερές δηλώσεις υποστήριξης του EuroAsia. Το καλώδιο αυτό θα τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της ομάδας.3+1 που θα συγκληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης