Περιβάλλον

To «φρένο» της ΕΕ στην αποψίλωση των δασών

To «φρένο» της ΕΕ στην αποψίλωση των δασών
Η ΕΕ είναι μεταξύ των πρώτων που συντάσσουν τέτοια νομοθεσία από τότε που 141 χώρες υπέγραψαν τη λεγόμενη Διακήρυξη της Γλασκώβης

Οι περιβαλλοντικές ομάδες της Βραζιλίας κάλεσαν τη Δευτέρα (14/3) την Ευρωπαϊκή Ένωση να περάσει επιθετική νομοθεσία για την απαγόρευση όλων των εισαγωγών που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών, επικρίνοντας τα «κενά» σε ένα νομοσχέδιο.

Η επιστολή των 34 οργανώσεων έρχεται την ώρα που οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ ετοιμάζονται να συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για μια πρόταση απαγόρευσης προϊόντων που τροφοδοτούν την αποψίλωση των δασών, η οποία θα επιβάλει ελέγχους σε εισαγωγές όπως το βόειο κρέας, η σόγια, το φοινικέλαιο, το κακάο και ο καφές, αναμεταδίδει το euractiv.

Οι οργανώσεις δήλωσαν ότι το σχέδιο πρότασης είναι «αναγκαίο και θετικό», αλλά χρειάζεται «βελτιώσεις» για να καταπολεμηθεί πραγματικά η αποψίλωση των δασών σε εξαγωγικές χώρες όπως η Βραζιλία, όπου βρίσκεται το 60% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και η οποία είναι κορυφαίος εξαγωγέας πολλών από αυτά τα προϊόντα.

«Η αποψίλωση των δασών και η μετατροπή των φυσικών οικοσυστημάτων πρέπει να σταματήσουν, προκειμένου η ανθρωπότητα να σταθεροποιήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη», αναφέρει η επιστολή. Η εν λόγω επιστολή υπογράφεται από ομάδες όπως το γραφείο του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) στη Βραζιλία, το Παρατηρητήριο για το Κλίμα και η ΜΚΟ The Nature Conservancy.

Υποστηρίζουν ότι το σχέδιο, που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο, ορίζει τα «δάση» πολύ στενά. Δήλωσαν ότι αποκλείει την πλειονότητα πολλών βασικών οικοσυστημάτων στη Βραζιλία – συμπεριλαμβανομένων των υγροτόπων Pantanal, της σαβάνας Cerrado και των πεδινών περιοχών Pampa.

Προέτρεψαν επίσης τους αξιωματούχους της ΕΕ να προσθέσουν περισσότερα στον κατάλογο των ελεγχόμενων προϊόντων – όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι και οι κονσέρβες κρέατος, και να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα δέουσας επιμέλειας εφαρμόζονται σε ολόκληρες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και όχι μόνο σε μέρος τους.

«Σε μεγάλες φάρμες, ένας ιδιοκτήτης μπορεί να διατηρεί μια περιοχή παραγωγής χωρίς αποψίλωση για εξαγωγή στην Ευρώπη και μια άλλη περιοχή για αποψίλωση», ανέφεραν.

Ζήτησαν επίσης τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως για να διασφαλιστεί ότι οι αγροτικές επιχειρήσεις δεν εκδιώκουν τους αυτόχθονες πληθυσμούς από τα εδάφη τους.

Η ΕΕ είναι μεταξύ των πρώτων που συντάσσουν τέτοια νομοθεσία από τότε που 141 χώρες υπέγραψαν τη λεγόμενη Διακήρυξη της Γλασκώβης, μια δέσμευση για να «σταματήσουν και να αντιστρέψουν» την αποψίλωση των δασών έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης