Χρηματιστήριο & Αγορές

Ράλι στη Wall Street: 3,7% πάνω ο Nasdaq, 2,2% ο S&P 500, άνοδος 518 μονάδων για τον Dow

Ράλι στη Wall Street: 3,7% πάνω ο Nasdaq, 2,2% ο S&P 500, άνοδος 518 μονάδων για τον Dow

Οριακές απώλειες 0,42% για τον S&P energy sector

 

Σχετικά Άρθρα
Κέρδη στη Wall Street την Τετάρτη μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve και την ανακοίνωση ότι θα αυξηθεί άλλες έξι φορές φέτος.


Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 518 μονάδων, ή 1,55% στις 34,063 μονάδες ενώ κινήθηκε σε εύρος 576 μονάδων κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,24% στις 4,57 μονάδες
Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 0,42% στις 540,47 μονάδες.
Ο Nasdaq κέρδισε 3,7% στις 13,436 μονάδες.

Η Fed ανακοίνωσε στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της την Τετάρτη ότι θα αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, μια καλά μελετημένη κίνηση από την κεντρική τράπεζα καθώς προσπαθεί να ελέγξει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Αλλά ήταν η προοπτική της κεντρικής τράπεζας που εξέπληξε τους traders και μουδιάσε αρχικά την αγορά.
Η Fed προέβλεψε επιτόκιο 1,9% μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που σημαίνει αύξηση σε κάθε μία από τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας φέτος.
«Αυτή είναι μια πολύ επιθετική κίνηση», είπε ο David Kelly, αναλυτής της JPMorgan Asset Management, στο CNBC. «Θέλω απλώς η Fed να διατηρήσει κάποια ευελιξία. Μακροπρόθεσμα, πρέπει να επαναφέρουμε τα επιτόκια σε θετικά πραγματικά επίπεδα. Αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα εδώ έξω, και να θυμάστε ότι έχουμε πολλά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στο οικοδόμημα των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, και δεν μπορείτε απλώς να αυξήσετε αυτά τα επιτόκια σε κανονικά επίπεδα μέσα σε μια νύχτα και να μην περιμένετε τίποτα κακό να συμβεί."

Από το sell-off στην άνοδο

Μετά το αρχικό sell-off, οι μετοχές ανέκαμψαν την τελευταία ώρα των συναλλαγών, καθώς ορισμένοι επενδυτές επευφημούσαν την επιθετική στάση της Fed με την πεποίθηση ότι θα βοηθούσε την οικονομία μακροπρόθεσμα μειώνοντας τον πληθωρισμό.

«Η αγορά φαίνεται να δέχεται τα σημερινά νέα με γοργούς ρυθμούς, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα κοστολογήθηκε στη σημερινή ανακοίνωση ανάλογα», δήλωσε ο Mike Loewengart, Διευθύνων Σύμβουλος Επενδυτικής Στρατηγικής του E-Trade. «Και ας μην ξεχνάμε ότι η νομισματική σύσφιξη σημαίνει ότι η Fed πιστεύει ότι η οικονομία βρίσκεται σε σταθερές βάσεις, κάτι που είναι καλό στο τέλος της ημέρας».

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν εξελιχθεί σε σημείο όπου η Fed αναγνώρισε τελικά ότι έπρεπε να κάνει κάποια σημαντική πρόοδο», δήλωσε ο Charlie Ripley, της Allianz Investment «Με τον πληθωρισμό να παραμένει επίμονα υψηλό, η Fed θα χρειαστεί να επιβάλει επιθετική πολιτική δράση όχι μόνο μέσω μιας σειράς αυξήσεων επιτοκίων, αλλά μέσω πρόσθετων αλλαγών στον ισολογισμό της».

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από το 2019 μετά την ανακοίνωση της Fed.

Οι μετοχές των τραπεζών ενισχύθηκαν καθώς τα αποτελέσματα τους θα ενισχυθούν από τα υψηλότερα επιτόκια. Οι μετοχές της JPMorgan κέρδισαν 3%, ενώ η Bank of America σημείωσε άνοδο 2,5%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης