Ενέργεια

Νέες «σελίδες» στην αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ - Ποιές χώρες αλλάζουν την πολιτική τους λόγω Ρωσίας

Νέες «σελίδες» στην αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ - Ποιές χώρες αλλάζουν την πολιτική τους λόγω Ρωσίας
H εξάρτηση των κρατών-μελών της Ε.Ε. και οι επιπτώσεις από πιθανές διακοπές ροής φυσικού αερίου από Ρωσία διαφέρουν
Σχετικά Άρθρα

Η επικρατούσα συνθήκη πολέμου στην Ουκρανία έχει επιφέρει ένα σημαντικό ντόμινο εξελίξεων σχετικά με την επιλογή των υπόλοιπων κρατών της ΕΕ να τροφοδοτούνται φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Αρκετές χώρες επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια και αλλάζουν όσο γίνεται την τακτική τους ως προς την προμήθεια.

Κάθε μέρα προκύπτουν νέα δεδομένα και διάφορα σχέδια έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η εξάρτηση των κρατών-μελών της Ε.Ε. και οι επιπτώσεις από πιθανές διακοπές ροής φυσικού αερίου από Ρωσία διαφέρουν.

Στη Γερμανία, έγινε χθες (16/3) γνωστή η απόφαση της Uniper να αυξήσει τα δικαιώματά της στο Gate terminal B.V. (κοινοπραξία της Vopak και της Gasunie) κατά 1 bcm ετησίως για περίοδο τριών ετών. Από την πλευρά του, ο CCO της γερμανικής εταιρείας, Niek den Hollander δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η Uniper συνεχίζει να διευρύνει την πρόσβαση του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της LNG στη Βορειοδυτική Ευρώπη για να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού για τη Γερμανία και την Ολλανδία. Το 2021, η Uniper διακίνησε περισσότερα από 350 φορτία LNG παγκοσμίως».

Παράλληλα, η γερμανική E.ON σταμάτησε να προμηθεύεται νέες ποσότητες φυσικού αερίου από εταιρείες εμπορίας της Gazprom στην Ευρώπη, ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως δήλωσε χθες (16/3) ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Leonhard Birnbaum

Η δύσκολη εξίσωση του Groningen

Στην Ολλανδία, οι κάτοικοι της χώρας έχουν αλλάξει στάση σχετικά με το τεράστιο κοίτασμα Groningen, εκφράζοντας την επιθυμία να τερματιστεί η εξόρυξη φυσικού αερίου, που αποτελεί βασική αιτία για σεισμούς.

Το ολλανδικό κράτος ανακοίνωσε το 2019 ότι η παραγωγή του Groningen θα τερματιστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 για να περιοριστούν οι σεισμικοί κίνδυνοι στην περιοχή. Η κυβέρνηση είπε ότι θα εμείνει στο σχέδιό της να κλείσει εντελώς το κοίτασμα το 2023 ή το 2024, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ανέφερε ότι για να περιοριστεί η εξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα, θα προσπαθήσει να αυξήσει την ικανότητά της να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Για αυτό, θα μπορούσε να επεκτείνει έναν υπάρχοντα τερματικό σταθμό LNG στο Ρότερνταμ κατά 5 έως 8 bcm ή να κατασκευάσει μια νέα πλωτή εγκατάσταση χωρητικότητας 4 bcm στην επαρχία Groningen, δήλωσε η κυβέρνηση.

Κάποιοι προτρέπουν την Ολλανδία να επανεκκινήσει την παραγωγή στο Groningen λόγω των έκτακτων συνθηκών στην Ουκρανία και μιας πιθανής διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. «Αυτό θα έλυνε ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος», είπε ο Thierry Bros, ειδικός σε θέματα ενέργειας και κλίματος που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι.

Στις ΗΠΑ, η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης αερίου σε ηλεκτρική ενέργεια New Fortress Energy υπέγραψε δύο μακροπρόθεσμες συμφωνίες πώλησης και αγοράς LNG από τα έργα Plaquemines LNG και CP2 LNG της Venture Global LNG. Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης επιπλέον 60 mtpa παραγωγικής ικανότητας στη Λουιζιάνα για την παροχή καθαρής ενέργειας.

Νέες συνομιλίες για τον αγωγό

Τέλος, Γαλλία και Ισπανία θα ξαναρχίσουν συνομιλίες για έναν πιθανό αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες για να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο αγωγός θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου επιτρέποντας στο αλγερινό αέριο να ρέει στην Ευρώπη καθώς και να ενισχύσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της Ισπανίας. Η υπουργός Περιβαλλοντικής Μετάβασης της Ισπανίας Teresa Ribera, η οποία επιβλέπει την Ενέργεια, είπε στο Bloomberg ότι εάν κατασκευαστεί ένας αγωγός δεν θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από Ισπανούς φορολογούμενους, οι οποίοι ήδη πληρώνουν για την ενεργειακή ασφάλεια.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης