Χρηματιστήριο & Αγορές

Ράλι στη Wall - Κέρδη 3,4% για τον S&P energy sector - Πάνω από τα 100 δολ. και πάλι το πετρέλαιο

Ράλι στη Wall - Κέρδη 3,4% για τον S&P energy sector - Πάνω από τα 100 δολ. και πάλι το πετρέλαιο

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,24%, ο Nasdaq 1,33% και ο Dow κέρδισε 417 μονάδες

Σχετικά Άρθρα
Ράλι στη Wall Street για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη με τον ενεργειακό τομέα να οδηγεί την άνοδο καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα τελευταία νέα από την Ουκρανία και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Federal Reserve.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 417 μονάδες ή 1,23% στις 34,480 μονάδες.
Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,24% στις 4,411 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 3,49% στις 559,28 μονάδες
Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,33% στις 13,614 μονάδες.

H άνοδος έρχεται μετά από ένα διήμερο ράλι για τις μετοχές. Ο S&P 500 σημείωσε άλμα άνω του 3% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ ο Dow σημείωσε διαδοχικές αυξήσεις άνω των 500 μονάδων.

Οι ενεργειακές μετοχές οδήγησαν την αγορά υψηλότερα καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate, το σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο των ΗΠΑ, εκτινάχθηκαν περισσότερο από 9% για να επιστρέψουν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η Devon Energy και η Diamondback ενισχύθηκαν 7% και 6%, αντίστοιχα. Το Energy Select Sector SPDR Fund αυξήθηκε 3,3%.

Η American Express οδήγησε τον Dow υψηλότερα με άνοδο άνω του 3% αφού η Bank of America διατήρησε την αξιολόγηση αγοράς στη μετοχή.

Τα κέρδη της Πέμπτης ήρθαν μια ημέρα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά από το 2018 και σηματοδότησε έξι ακόμη αυξήσεις φέτος, προκαλώντας ένα ράλι ανακούφισης στις μετοχές.
«Βρισκόμαστε στην τρίτη ημέρα των πιθανών κερδών και πολλοί επενδυτές σκέφτονται ότι ίσως υπάρχουν πιο ήρεμα νερά», δήλωσε ο Jeff Kilburg, της Sanctuary Wealth. «Η συνεδρίαση της Fed κατέληξε να μην είναι ένα καθοριστικό γεγονός, αλλά ένα μεγάλο διανοητικό στοιχείο για την αγορά. Καθώς αρχίζουμε να το προσπερνάμε και συνειδητοποιούμε ότι η αβεβαιότητα στην κατάσταση Ρωσίας-Ουκρανίας τροφοδοτεί τη φόρμουλα τους, δημιουργείται ένα βραχυπρόθεσμο ανοδικό αίσθημα στην αγορά. Είναι ωραίο να βλέπεις λίγη συνέπεια».

Εκτίναξη του πετρελαίου εν μέσω προειδοποιήσεων για ελλείψεις εφοδιασμού

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν 9% την Πέμπτη, αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε ότι τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων θα μπορούσαν να βγουν από την αγορά από τον επόμενο μήνα και παρά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια.

Η απώλεια προσφοράς θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση της ζήτησης κατά ένα εκατομμύριο bpd που θα προκληθεί από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων, ανέφερε ο IEA σε έκθεσή του την Τετάρτη.

Περί τις 21:50 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν κατά 9,1% στα 107 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) κέρδιζε 9,2%, στα 103,77 δολάρια το βαρέλι.

Η Morgan Stanley αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent κατά 20 δολάρια για το τρίτο τρίμηνο στα 120 δολάρια το βαρέλι, προβλέποντας πτώση της ρωσικής παραγωγής κατά περίπου 1 εκατομμύριο bpd από τον Απρίλιο.
Η πτώση θα υπεραντιστάθμισε μια καθοδική αναθεώρηση της παγκόσμιας ζήτησης περίπου 600.000 bpd, ανέφερε η τράπεζα.
Οι τιμές είχαν υποχωρήσει στην προηγούμενη συνεδρίαση αφού τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,3 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, έναντι προσδοκιών των αναλυτών για πτώση 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης