Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Ποιες χώρες και εταιρείες συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και ποιες σταμάτησαν

Reuters: Ποιες χώρες και εταιρείες συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και ποιες σταμάτησαν

Περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων ενδέχεται να μην βρουν το δρόμο προς την αγορά από τον Απρίλιο, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργεια

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη παραμένουν σταθερές, αλλά οι δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τις εθελοντικές ενέργειες των αγοραστών αρχίζουν να επηρεάζουν τις πωλήσεις αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Reuters ενώ μόνο λίγες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Αυστραλίας, έχουν επιβάλει άμεσες απαγορεύσεις, ορισμένοι αγοραστές στην Ευρώπη αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο για να περιορίσουν την ζημιά στη φήμη τους ή πιθανά νομικά προβλήματα.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων ενδέχεται να μην βρουν το δρόμο προς την αγορά από τον Απρίλιο, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Ρώσοι αξιωματούχοι, ωστόσο, εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι προμήθειες θα παραμείνουν σταθερές, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου και η διαμετακόμιση από τα δυτικά λιμάνια της χώρας και τον αγωγό Druzhba αναμένεται να αυξηθούν το δεύτερο τρίμηνο.

Ακολουθούν οι ενέργειες που ανακοινώθηκαν από χώρες και μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας:


Ποιοι αγοράζουν ακόμη ρωσικό πετρέλαιο

Κίνα

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρωσικός εισαγωγέας πετρελαίου μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΙΕΑ εκτιμά ότι οι θαλάσσιες αποστολές θα μπορούσαν ακόμη και να αυξηθούν. Η Petro-Logistics, η οποία παρακολουθεί την παραγωγή πετρελαίου, βλέπει περισσότερο ρωσικό αργό να κατευθύνεται προς την Κίνα.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Το μπλοκ των 27 χωρών - μελών, το οποίο βασίζεται στη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου και το 27% των εισαγωγών του αργού, είναι διχασμένο για τον περιορισμό της ρωσικής πρόσληψης, αλλά ένα σχέδιο για μακροπρόθεσμη κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων αναμένεται μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Γαλλία

Το ρωσικό αργό πετρέλαιο αντιπροσώπευε το 9,5% των συνολικών εισαγωγών το 2021, αλλά η Γαλλική Ένωση Βιομηχανίας Πετρελαίου (Ufip) εκτιμά ότι μπορούν να βρεθούν εναλλακτικές προμήθειες, προσθέτοντας ότι ήδη απομακρύνεται από το ρωσικό ντίζελ.

Γερμανία

Το ρωσικό αργό αντιπροσωπεύει περίπου το 14% της πρόσληψης στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Γερμανίας, το Miro.
Το διυλιστήριο PCK Schwedt της Γερμανίας, το οποίο ανήκει κατά 54% στη Rosneft, τροφοδοτείται μέσω του αγωγού Druzhba, καθώς και του περίκλειστου διυλιστηρίου Leuna, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην TotalEnergies.

Βουλγαρία

Το διυλιστήριο Neftochim Burgas, που ανήκει στη ρωσική Lukoil, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει 100% μη ρωσικό αργό εάν χρειαστεί, από 40% που είναι σήμερα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ολλανδία

Ούτε η ολλανδική κυβέρνηση ούτε το λιμάνι του Ρότερνταμ έχουν απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο. Περίπου το 30% του πετρελαίου που περνά από το Ρότερνταμ είναι ρωσικό. Περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι ρωσικών προϊόντων πετρελαίου περνούν από το λιμάνι ετησίως.

Τουρκία

Η Τουρκία δεν σχεδιάζει να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αργό και συναφή προϊόντα. Αντιτίθεται στις κυρώσεις στη Μόσχα. Η Tupras είναι το μεγαλύτερο διυλιστήριο στην Τουρκία.

Ελληνικά Πετρέλαια

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι το ρωσικό αργό αντιπροσώπευε περίπου το 15% της τροφοδοσίας του το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αλλά μπορεί να αντικατασταθεί. Έχει ήδη εξασφαλίσει επιπλέον προμήθειες από τη Σαουδική Αραβία.

HINDUSTAN PETROLEUM

Το κρατικό διυλιστήριο της Ινδίας αγόρασε 2 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικών Urals για τη φόρτωση τον Μάιο, σύμφωνα με εμπορικές πηγές.

INDIAN OIL

Το κορυφαίο διυλιστήριο της Ινδίας αγόρασε 3 εκατομμύρια βαρέλια Urals για παράδοση Μαΐου, ανέφεραν εμπορικές πηγές.

ISAB

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας, που ανήκει στην ελβετική Litasco SA, η οποία ελέγχεται από τη Lukoil, λειτουργούσε κανονικά από τις 4 Μαρτίου. Επεξεργάζεται διάφορα είδη αργού.

MOL

Ο ουγγρικός πετρελαϊκός όμιλος συνεχίζει να προμηθεύεται από τον αγωγό Druzhba. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στις κυρώσεις σε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

PKN Orlen

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Πολωνίας αγοράζει ρωσικό αργό για τα διυλιστήρια του στην Πολωνία, τη Λιθουανία και την Τσεχική Δημοκρατία, αλλά είναι προετοιμασμένογια «οποιοδήποτε σενάριο», συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αναστολής της ρωσικής προμήθειας.

Ποιοι έχουν σταματήσει να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ηνωμένες Πολιτείες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, επέβαλε ευρεία απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις 8 Μαρτίου.

Βρετανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2022.

Καναδάς

Ο Καναδάς έχει δηλώσει ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού και εξετάζει επίσης την απαγόρευση των διυλισμένων προϊόντων. Δεν έχει εισάγει ρωσικό αργό πετρέλαιο από το 2019, αλλά το 2021 αγόρασε νάφθα, ντίζελ και βενζίνη.

AMPOL

Το αυστραλιανό διυλιστήριο λέει ότι δεν έχει αγοράσει ρωσικό αργό πετρέλαιο ή προϊόντα από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση.

BP

Η βρετανική μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία, η οποία εγκαταλείπει το μερίδιό της στη Rosneft, δεν θα συνάψει νέες συμφωνίες με ρωσικές οντότητες για φόρτωση σε ρωσικά λιμάνια, εκτός εάν είναι «απαραίτητες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των προμηθειών».

CEPSA

Η ισπανική εταιρεία που ανήκει στο κρατικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι Mubadala και στην εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Carlyle, έχει σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αργό, φυσικό αέριο και προϊόντα πετρελαίου και δεν αναμένει ότι η θέση της θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

ENI

Ο ενεργειακός όμιλος, που ανήκει κατά 30,3% στην ιταλική κυβέρνηση, αναστέλλει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου. Δεν θα χρησιμοποιηθεί ρωσικό αργό πετρέλαιο στο γερμανικό διυλιστήριο Bayernoil, στο οποίο συμμετέχουν τόσο η Eni όσο και η Rosneft.

EQUINOR

Η κατά πλειοψηφία κρατική εταιρεία ενέργειας της Νορβηγίας σταμάτησε να εμπορεύεται ρωσικό πετρέλαιο καθώς τερματίζει τις δραστηριότητές της στη χώρα.

GALP

Η πορτογαλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέστειλε όλες τις νέες αγορές πετρελαιοειδών από τη Ρωσία ή τις ρωσικές εταιρείες.

MAERSK

Ο δανικός ναυτιλιακός όμιλος σταμάτησε να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο για τα πλοία του.

NESTE

Το φινλανδικό διυλιστήριο έχει συμβόλαια ρωσικού πετρελαίου που διαρκούν μέχρι το τέλος του έτους, αλλά δεν συνάπτει νέες συμφωνίες προμήθειας.

OMV

Η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει δηλώσει ότι δεν διυλίζει ρωσικές ποιότητες αργού στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια της και δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει στο "εγγύς μέλλον".

PREEM

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Σουηδίας, που ανήκει στον Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο Mohammed Hussein al-Amoudi, έχει σταματήσει νέες παραγγελίες ρωσικού αργού, το οποίο αντιπροσώπευε περίπου το 7% των αγορών του, αντικαθιστώντας το με βαρέλια της Βόρειας Θάλασσας.

REPSOL

Η ισπανική εταιρεία σταμάτησε να αγοράζει ρωσικό αργό πετρέλαιο στην αγορά spot.

RWE

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις νέες συμφωνίες προμήθειας για ρωσικό φυσικό αέριο ή πετρέλαιο.

SHELL

Ο μεγαλύτερος trader πετρελαίου στον κόσμο θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αργό και θα καταργήσει σταδιακά τη συμμετοχή του σε όλους τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

TOTAL ENERGIES

Η γαλλική εταιρεία σταμάτησε να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία, αν και ένα από τα διυλιστήρια της στη Γερμανία συνεχίζει να παραλαμβάνει ρωσικό αργό μέσω αγωγών.

VARO ENERGY

Το ελβετικό διυλιστήριο, το οποίο κατέχει το διυλιστήριο Cressier στην Ελβετία και έχει μερίδιο 51,4% στο διυλιστήριο Bayernoil της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι δεν είχε συνάψει νέες συμφωνίες αργού ρωσικού αργού από την εισβολή και ότι δεν σχεδιάζει να το κάνει, ενώ τα προηγούμενα συμβόλαιά του είχαν λήξει.

VIVA ENERGY

Το διυλιστήριο, το οποίο δραστηριοποιείται στην Αυστραλία με την επωνυμία Shell, σταμάτησε να αγοράζει ρωσικό αργό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης