Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ Γερμανίας - Κατάρ για LNG - Χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ρωσία οι Γερμανοί

Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ Γερμανίας - Κατάρ για LNG - Χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ρωσία οι Γερμανοί
Εξετάζουν την δημιουργία αγωγού για τροφοδοσία υδρογόνου από τη Νορβηγία

UPD (10.45)Η Γερμανία και το Κατάρ συμφώνησαν σε μακροπρόθεσμη ενεργειακή σύμπραξη, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιδιώκει πλέον, έπειτα από πολυετή πολιτική ενίσχυσης της ενεργειακής της εξάρτησης από την Ρωσία, να μειώσει τους δεσμούς της με την Μόσχα, σύμφωνα με το Reuters.

«Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι χρειαζόμαστε ακόμη το ρωσικό φυσικό αέριο», παραδέχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, μετά τη συμφωνία Γερμανίας-Κατάρ για μακροπρόθεσμη ενεργειακή συνεργασία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στη Ντόχα δεν συζητήθηκε ενδεχόμενη πώληση όπλων ως αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με τον Χάμπεκ, κάποιες γερμανικές εταιρίες του κλάδου βρίσκονταν ήδη σε διαπραγματεύσεις με εταιρίες του Κατάρ, «αλλά χρειαζόταν περαιτέρω πολιτική ώθηση και αυτό το πετύχαμε». Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι ακόμη σαφείς. «Οι εταιρείες που ήλθαν στο Κατάρ με τον Χάμπεκ θα ξεκινήσουν τώρα διαπραγματεύσεις συμβολαίων με την πλευρά του Κατάρ», εξήγησε γερμανός εκπρόσωπος.

Μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, ο Χάμπεκ διέψευσε κατηγορηματικά ότι ζητήθηκε από το Βερολίνο ως αντάλλαγμα η έγκριση πώλησης όπλων στο Κατάρ. Το θέμα «δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο από την πλευρά του Κατάρ», διαβεβαίωσε ο υπουργός, για να προσθέσει: «Δεν θέλουν να είναι απλώς μια προσωρινή λύση σε μια αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική του παρελθόντος. Το Κατάρ θεωρείται δομικό στοιχείο της στρατηγικής μας, η οποία περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους». Βραχυπρόθεσμα, εξήγησε, οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ θα συμβάλουν επίσης στην εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για τον ερχόμενο χειμώνα, ενώ μεσοπρόθεσμα, το LNG από το Κατάρ θα πρέπει να φτάσει στους προγραμματισμένους τερματικούς σταθμούς.

Oι αιχμές για πολιτική Μέρκελ

Ο υπουργός άφησε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης Μέρκελ για την «αποτυχημένη» ενεργειακή της πολιτική σε σχέση με τη Ρωσία. «Η διόρθωση των σφαλμάτων των τελευταίων δεκαετιών απαιτεί χρόνο. Τα στρατηγικά λάθη δεν διορθώνονται σε τρεις εβδομάδες. Μακροπρόθεσμα -και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος- η Γερμανία θέλει να απαλλαγεί εντελώς από τα ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε ο Χάμπεκ. Μέχρι τότε, συνέχισε, χρειαζόμαστε μια στρατηγική μείωσης του φυσικού αερίου. «Δεν είναι κάτι που μου αρέσει να λέω, αλλά θα χρειαστούμε ακόμη ρωσικό αέριο προσωρινά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος και απέκλεισε εκ νέου ένα ενεργειακό εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, «επειδή οι συνέπειες θα επηρεάσουν εξίσου όλους τους πολίτες -σε ορισμένες περιοχές θα έκανε κρύο, κάποιες διαδικασίες εργασίας θα κατέρρεαν».

Νωρίτερα:


O Eμίρης του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani ανακοίνωσε το κλείσιμο μακροχόνιας συμφωνίας με την Γερμανία και τον Αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ για την προμήθεια LNG.

Σε ένα αεροπλάνο έχει βρεθεί ο Αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, καθώς μετά το Όσλο όδευσε σε Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συζητήσει την διοχέτευση ποσοτήτων LNG για τον επόμενο χειμώνα.
Παρά τους όποιους σχεδιασμούς που απορρέουν από την νέα πραγματικότητα, η Γερμανία θέλει να έχει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση, που η Ρωσία σταματήσει την εύρυθμη τροφοδοσία φυσικού αερίου.

Παράλληλα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλειά της η Γερμανία και  να εξασφαλίσει επιπλέον φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ επισκέφθηκε το Όσλο για να εξετάσει την προοπτική που παρέχει το κοίτασμα φυσικού αερίου Hammerfest της χώρας, το οποίο θα τεθεί ξανά σε λειτουργία το καλοκαίρι.

Η Νορβηγία και η Γερμανία βρίσκονται στη διαδικασία εξέτασης διασύνδεσης με αγωγό, ανέφερε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Όσλο στις 16 Μαρτίου μαζί με τον Νορβηγό πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στέρε, σύμφωνα με το Euractiv.

Οι δύο χώρες  σχεδιάζουν να αναθέσουν γρήγορα μια κοινή μελέτη σκοπιμότητας για αυτό. Για τον σκοπό αυτό, "συμφωνήθηκε ότι θα διεξαχθεί κοινή έρευνα με σκοπό να καταστεί δυνατή η μεταφορά υδρογόνου μεγάλης κλίμακας, μεταξύ άλλων μέσω αγωγού, από τη Νορβηγία στη Γερμανία", αναφέρει η δήλωση των δύο πλευρών.

O Χάμπεκ, συναρχηγός του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, θα προτιμούσε να εισάγει «πράσινο» υδρογόνο που βλάπτει λιγότερο το κλίμα από το LNG έντασης ενέργειας και άνθρακα, ενώ οι Νορβηγοί πιέζουν για την αναγνώριση του «μπλε» υδρογόνου τους που παράγεται από απολιθώματα αερίου με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).

«Χρειαζόμαστε πράσινο υδρογόνο, υδρογόνο χωρίς άνθρακα και η Νορβηγία έχει μεγάλες ικανότητες για αυτό», είπε ο Χάμπεκ. Το υπουργείο του ρώτησε τη νορβηγική ενεργειακή βιομηχανία, «πότε και πόσο πράσινο υδρογόνο μπορεί να παραδώσει η Νορβηγία;» σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών που πραγματοποιήθηκε αργότερα την ίδια ημέρα.

Αλλά με την υπάρχουσα υποδομή φυσικού αερίου της Νορβηγίας, οι ενεργειακοί κολοσσοί της χώρας πιέζουν για «μπλε» υδρογόνο, λέγοντας ότι θα είναι πιο γρήγορο από την κατασκευή νέας υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από ηλεκτρόλυση.

«Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι ταχύτερες δυνατές εισαγωγές υψηλού όγκου υδρογόνου και να διασφαλιστεί η ταχεία διαθεσιμότητά του, θα σχεδιάσουμε επίσης από κοινού τη χρήση μπλε υδρογόνου για μια μεταβατική περίοδο», εξήγησε η κοινή δήλωση.

Το υδρογόνο δεν απελευθερώνει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όταν καίγεται και αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην απανθρακοποίηση βιομηχανιών επεξεργασίας όπως ο χάλυβας και οι χημικές ουσίες.

Αλλά η αύξηση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτεί τεράστιες ποσότητες αιολικής και ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες επί του παρόντος λείπουν. Έτσι, στη μεταβατική φάση, οι εταιρείες αερίου πιέζουν για μπλε υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα που παράγεται από φυσικό αέριο με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) για να θάβουν τις εκπομπές υπόγεια.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης