Ενέργεια

Rutte: Aνέφικτη η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία σε μια μέρα

Rutte: Aνέφικτη η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία σε μια μέρα
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την τροφοδοσία τους σε ενέργεια

Τη γλώσσα του ρεαλισμού χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte αναφορικά με το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, θεωρώντας ουτοπικό στην παρούσα φάση το ολικό σχέδιο απεξάρτησης των χωρών της ΕΕ από τη Ρωσία στους συγκεκριμένους τομείς.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ολλανδός πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την τροφοδοσία τους σε ενέργεια και απλώς δεν μπορούν να την διακόψουν από την μία μέρα στην άλλη.

«Η πλειοψηφία των διυλιστηρίων στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της Ευρώπης εξαρτώνται ακόμη ολοκληρωτικά από το ρωσικό πετρέλαιο και με το ρωσικό φυσικό αέριο η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Είναι σημαντική η απεξάρτηση, χρειάζεται να την κάνουνε πράξη το ταχύτερο δυνατό, αλλά δεν γίνεται αύριο».

Το σχέδιο της Λιθουανίας

Παράλληλα, η Λιθουανία εργάζεται για να τερματίσει όλες τις εισαγωγές ενέργειας από την Ρωσία, δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος Gitanas Nausėda κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βίλνιους μετά την συνάντησή του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό.

«Η διασύνδεση φυσικού αερίου με την Πολωνία, η υποθαλάσσια ενεργειακή σύνδεση με την Σουηδία, ο συγχρονισμός του ενεργειακού συστήματος με την ηπειρωτική Ευρώπη - όλα αυτά δείχνουν ότι η Λιθουανία ετοιμάζεται να ζήσει χωρίς καθόλου ρωσικές ενεργειακές πηγές.

Έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου, όπως με την υποκατάσταση φυσικού αερίου μέσω αγωγών με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) και με την προετοιμασία να χρησιμοποιήσουμε πετρέλαιο από άλλες χώρες. Ο ενεργειακός μας συγχρονισμός θα έχει σύντομα ολοκληρωθεί και τότε η Λιθουανία θα είναι ένα καλό παράδειγμα για την Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης