Ενέργεια

Συμφωνίες Γερμανίας στα ΗΑΕ - Μην γίνετε κερδοσκόποι λέει στον ΟΠΕΚ

Συμφωνίες Γερμανίας στα ΗΑΕ - Μην γίνετε κερδοσκόποι λέει στον ΟΠΕΚ
Το Βερολίνο εξετάζει το υδρογόνο για να μειώσει τις ανάγκες του σε φυσικό αέριο
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ πρόσθεσε τη φωνή του στις εκκλήσεις της Δύσης προς τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και τόνισε ότι τα κράτη του Κόλπου δεν πρέπει να επωφεληθούν από τις παγκόσμιες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να χρησιμοποιήσουν την πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής πετρελαίου τους για να δαμάσουν τις τιμές που έχουν εκτοξευθεί καθώς η εισβολή προκάλεσε φόβους για διακοπές του εφοδιασμού.

"Δεν ζητάω να ενταχθούν στις κυρώσεις... αλλά ζητώ να μην γίνουν κερδοσκόποι λόγω των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών κυρώσεων", δήλωσε ο Χάμπεκ από το Άμπου Ντάμπι τη Δευτέρα σύμφωνα με το Reuters. O γερμανός υπουργός Οικονομίας βρίσκεται ένα ταξίδι στον Κόλπο για να συζητήσει για μακροπρόθεσμες προμήθειες ενέργειας, όπως το υδρογόνο και υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ο Χάμπεκ επανέλαβε το ενδιαφέρον της Ευρώπης για αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, κάτι που αναφέρθηκε εν συντομία σε συνάντηση με την κρατική εταιρεία πετρελαίου των Εμιράτων ADNOC.

"Δεν έχουμε μιλήσει για πετρέλαιο εκτός από τον ΟΠΕΚ. Από αυτή την άποψη, η έκκληση να αυξηθεί ο όγκος παραγωγής με τέτοιο τρόπο ώστε οι άνθρωποι του κόσμου να μπορούν να πληρώνουν για αυτό το πετρέλαιο όσο χρειάζεται", είπε ο Χάμπεκ μετά από συνάντηση με την εταιρεία.
Η γερμανική αντιπροσωπεία αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΑΕ.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις για μεταφορά ρωσικού πλούτου

Ο Χάμπεκ κατέστησε σαφές ότι δεν είχε δει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για ρωσικό πλούτο να εισέρχεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον εμπορικό κόμβο της περιοχής που διπλωμάτες, στελέχη εταιρειών και οικονομικές πηγές είπαν ότι έχει αναδειχθεί ως ασφαλές καταφύγιο για τους πλούσιους της Ρωσίας.
Ο υπουργός είπε ότι μίλησε με αξιωματούχους του Κατάρ για τον ρωσικό πλούτο που εισρέει στη χώρα.
Τα κράτη του Κόλπου προσπαθούν να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ των δυτικών συμμάχων και της Ρωσίας, με την οποία έχουν ενεργειακούς και οικονομικούς δεσμούς.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στη Γερμανία και ο Χάμπεκ έχει ξεκινήσει αρκετές πρωτοβουλίες για να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας του από τη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ντόχα την Κυριακή, ο γερμανός υπουργός είπε ότι μια μακροπρόθεσμη ενεργειακή συνεργασία είχε εδραιωθεί, ενώ το Κατάρ ανέφερε ότι οι δύο χώρες θα επαναλάβουν και θα προχωρήσουν τις συζητήσεις για τις προμήθειες φυσικού αερίου LNG.

Συμφωνίες για το υδρογόνο

Ο Χάμπεκ είπε ότι το Βερολίνο εξετάζει το υδρογόνο για να μειώσει τις ανάγκες του σε φυσικό αέριο καθώς οι γερμανικές εταιρείες υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες για την έρευνα και την ανάπτυξη υδρογόνου κατά την επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Τώρα, είναι θέμα συμφωνίας για τη μεγάλη κλίμακα», είπε στους δημοσιογράφους.

Η Hydrogenious και η Uniper, μαζί με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) και την Ιαπωνική JERA, θα αναλάβουν ένα κοινό έργο επίδειξης για τη μεταφορά υδρογόνου.

Η ADNOC υπέγραψε επίσης συμβόλαια με τον γερμανικό κατασκευαστή χαλκού Aurubis και τις ενεργειακές εταιρείες RWE, Steag και GEWEC για την αποστολή της λεγόμενης μπλε αμμωνίας - μια μέθοδο παραγωγής με χαμηλές εκπομπές άνθρακα - στη Γερμανία.

www.wordlenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης