Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 0,4% για τον Nasdaq και 0,04% για τον S&P - Ράλι 3,7% για τον energy sectror

Wall Street: Πτώση 0,4% για τον Nasdaq και 0,04% για τον S&P - Ράλι 3,7% για τον energy sectror

201 μονάδες έχασε ο Dow

Απώλειες στη Wall Street τη Δευτέρα με τους κύριους δείκτες να κλείνουν στα χαμηλά της ημέρας, αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, σήμανε συναγερμό για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και υποσχέθηκε σκληρή δράση.

Ο Dow Jones υποχώρησε περίπου 201 μονάδες, ή 0,58% στις 34,552 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,04% στις 4,461 μονάδες έχοντας σημειώσει άνοδο 0,4% στα υψηλά της ημέρας.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 3,79% στις 581 μονάδες.
Ο Nasdaq υποχώρησε 0,4% στις 13,838 μονάδες.

Ο Powell δήλωσε τη Δευτέρα ότι «ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός» και δεσμεύτηκε να λάβει «τα απαραίτητα μέτρα» για να θέσει τις τιμές υπό έλεγχο. Σημείωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να μεταβούν από τις παραδοσιακές κινήσεις των 25 μονάδων βάσης σε πιο επιθετικές αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης, εάν χρειαστεί. Οι δηλώσεις έγιναν σε λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η Fed αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2018.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τρεις κύριοι δείκτες σημείωσαν την καλύτερη εβδομάδα τους από τον Νοέμβριο του 2020, ενισχυμένοι σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο των μετοχών.
«Το ράλι την περασμένη εβδομάδα ήταν ένα από τα πιο έντονα που έχουν καταγραφεί. Αν και θα μπορούσε να ανέβει λίγο υψηλότερα… παραμένουμε πεπεισμένοι ότι εξακολουθεί να είναι μια bear market και θα χρησιμοποιούσαμε αυτή τη δύναμη για να τοποθετηθούμε πιο αμυντικά», δήλωσε ο Michael Wilson της Morgan Stanley.

Τη Δευτέρα, η Boeing σημείωσε πτώση άνω του 3% μετά τη συντριβή επιβατικού αεροσκάφους Boeing 737 της China Eastern Airlines, προκαλώντας πλήγμα στον Dow.
Οι αυξανόμενοι ρυθμοί φάνηκε να πλήττουν τις μετοχές της τεχνολογίας, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε περισσότερο από 0,15 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,3%. Η Meta, μητρική του Facebook, έχασε περίπου 3% και η Microsoft υποχώρησε περίπου 1%.

Ανοδικά, κινήθηκαν οι μετοχές της ενέργειας οι οποίες κατέγραψαν ράλι τη Δευτέρα καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν. Η Occidental Petroleum και η Marathon Oil ήταν μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων στον S&P 500, με άνοδο περίπου 8%.

Το αργό πετρέλαιο Brent κέρδισε περισσότερο από 7% και ξεπέρασε τα 115 δολάρια το βαρέλι κατά την διάρκεια της ημέρας, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στο εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο.

www.wordlenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης