Ενέργεια

Συμφωνία RWE και ADNOC για συνεργασία σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα και πράσινο υδρογόνο

Συμφωνία RWE και ADNOC για συνεργασία σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα και πράσινο υδρογόνο

Η Adnoc θα παρέχει αμμωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα στους εταίρους της στη Γερμανία

 

Σχετικά Άρθρα
Η RWE και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) σχετικά με τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα και πράσινο υδρογόνο. Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να διερευνήσουν τις δυνατότητες εισαγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα και πράσινου υδρογόνου καθώς και παραγώγων υδρογόνου, όπως η αμμωνία, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στη Γερμανία. Επιπλέον, η RWE και η ADNOC συμφώνησαν να αξιολογήσουν το δυναμικό για την κοινή ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου και παραγώγων υδρογόνου σε σχετικές διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με την gulftoday με την προγραμματισμένη επέκτασή της στην Ευρώπη, η Adnoc αναμένεται να επιταχύνει περαιτέρω την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη Hydrogen Leadership των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), ο οποίος έχει προσδιορίσει τη Γερμανία ως βασική εξαγωγική αγορά με στόχο την παροχή έως και 25% εισαγόμενο καθαρό υδρογόνο.

Ως μέρος της φιλόδοξης προσπάθειας απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, η Εθνική Στρατηγική Υδρογόνου της γερμανικής κυβέρνησης αναμένει ζήτηση καθαρού υδρογόνου έως και 3 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (Mtpa) έως το 2030, εκ των οποίων περίπου το 60% αναμένεται να εισαχθεί. Η ζήτηση μπορεί να αυξηθεί σε πάνω από 11 Mtpa έως το 2050.

Συμφωνίες

Οι σημερινές συμφωνίες ανακοινώθηκαν κατά την επίσκεψη του Dr Robert Habeck, Γερμανού ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Δρ Robert Habeck υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας Εμιράτων-Γερμανίας για την προώθηση της δράσης για το κλίμα, λέγοντας: «Η ταχεία επέκταση των αλυσίδων εφοδιασμού υδρογόνου είναι το κλειδί για τη μετάβασή μας στη βιώσιμη ενέργεια και για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές σύμφωνα με δεσμεύσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. Οι σημερινές συμφωνίες σηματοδοτούν ένα αποφασιστικό ορόσημο για την επίτευξη των φιλοδοξιών μας για τη δράση για το κλίμα».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ανακοινώθηκαν οι ακόλουθες συμφωνίες:

Συμφωνίες συνεργασίας και φορτία επίδειξης χαμηλών εκπομπών άνθρακα: Μεμονωμένες συμφωνίες με γερμανικές εταιρείες Aurubis, RWE, GETEC και STEAG για τη διερεύνηση ευκαιριών για συνεργασία σε παράγωγα υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης του πρώτου φορτίου επίδειξης χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα (μπλε) αμμωνίας, που παράγονται από τη Fertiglobe, από τα ΗΑΕ στη Γερμανία το 2022 για χρήση σε ποικίλες εφαρμογές.
Η Fertiglobe είναι βασικός στρατηγικός εταίρος για την Adnoc στην αμμωνία και η Adnoc θα παρέχει αμμωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα στους εταίρους της στη Γερμανία που παράγεται από τη Fertiglobe στο εργοστάσιό της στο Fertil στο βιομηχανικό συγκρότημα Ruwais στο Άμπου Ντάμπι. Οι πωλήσεις αντιπροσωπεύουν ένα περαιτέρω ορόσημο στη σχεδιαζόμενη επέκταση των δυνατοτήτων παραγωγής μπλε αμμωνίας στο Άμπου Ντάμπι.
Επιπλέον, η Adnoc και οι συνεργάτες της επενδύουν σε ένα νέο παγκόσμιας κλίμακας έργο 1 εκατομμυρίου μετρικών τόνων μπλε αμμωνίας ετησίως στο TA'ZIZ στο Ruwais. Η Adnoc, με τους συνεργάτες της, διερευνά επίσης διάφορες ευκαιρίες στο πράσινο υδρογόνο.

Συμφωνία κοινής μελέτης μεταξύ Adnoc, Hydrogenious, JERA, Uniper: Η Adnoc συνήψε JSA με την Uniper και Hydrogenious της Γερμανίας και την JERA για να διερευνήσει τη μεταφορά υδρογόνου μεταξύ ΗΑΕ και Γερμανίας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Hydrogenious' Liquid Organic Hydrogen Carrier (LOHC). Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα μέρη θα διερευνήσουν την ευκαιρία να κλιμακώσουν την υπάρχουσα τεχνολογία LOHC για να βοηθήσουν στην κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για μεταφορά υδρογόνου.

Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ Adnoc, HHLA και AD Ports Group: Η Adnoc συνήψε μνημόνιο συνεργασίας με την HHLA, μια εταιρεία logistics και μεταφορών με έδρα το Αμβούργο που ειδικεύεται στη διεκπεραίωση λιμένων και την εφοδιαστική εμπορευματοκιβωτίων και μεταφορών και η AD Ports Group να εργαστεί για την υλοποίηση της φιλοδοξίας του Αμβούργου να γίνει κόμβος εισαγωγής υδρογόνου στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την gulftoday η Adnoc, μια καθιερωμένη εταιρεία παραγωγής υδρογόνου με σχέδια να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή καθαρού υδρογόνου, συνεχίζει να αναπτύσσει το αποτύπωμά της στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές εξαγωγής καθαρού υδρογόνου της Ασίας, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, όπου η Adnoc και η Fertiglobe, μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ της OCI και η Adnoc που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών του Άμπου Ντάμπι (ADX), έχει ήδη πουλήσει πολλαπλά πιλοτικά φορτία αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα για πιθανή χρήση σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών εφαρμογών.

Διαφοροποιήση εισαγωγών

Η Markus Krebber, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE AG: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω το Μνημόνιο Συνεννόησης με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι για να διερευνήσουμε από κοινού τις δυνατότητες για χαμηλές εκπομπές άνθρακα και πράσινο υδρογόνο.
Η διαφοροποίηση των εισαγωγών προμηθειών καυσίμων στη Γερμανία με παράλληλη πρόοδο στην ενεργειακή μετάβαση είναι πιο σημαντική από ποτέ. Εκτός από τη δημιουργία μιας παραγωγής πράσινου υδρογόνου και παραγώγων υδρογόνου στη Γερμανία, είναι σημαντικό να αναπτυχθεί μια αλυσίδα εφοδιασμού για την εισαγωγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα και πράσινης ενέργειας στη Γερμανία, για την κάλυψη της τεράστιας ζήτησης για πηγές ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν την απελευθέρωση του άνθρακα της βιομηχανίας .»

Ο Δρ Sultan Bin Ahmed Al Jaber, Υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας και Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (Adnoc), δήλωσε: «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γερμανία έχουν μια βαθιά, μακροχρόνια διμερή σχέση και αυξανόμενη εταιρική σχέση στον τομέα της καθαρής ενέργειας, συμβάλλοντας στη δυνατότητα και στην επιτάχυνση της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης. Στην Adnoc, έχουμε φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης για το καθαρό υδρογόνο, ένα κρίσιμο εργαλείο στις προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες τομές που είναι δύσκολο να μειώσουν, τα οποία υλοποιούμε ενεργά για να καλύψουμε τη ζήτηση στην Ασία, καθώς και μέσω των σημερινών συνεργασιών, και στην Ευρώπη. Παραμένουμε δεσμευμένοι στη συνεργασία με εταίρους ομοϊδεάτες σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την υλοποίηση έργων που θα καλύψουν τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές άνθρακα και την ένταση άνθρακα της ενέργειας που υποστηρίζει την καθημερινότητά μας».

www.wordlenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης