Ενέργεια

Δούκας( ΚΙΝΑΛ) : Πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλαγή κώδικα για τα σταθερά τιμολόγια

Δούκας( ΚΙΝΑΛ) : Πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλαγή κώδικα για τα σταθερά τιμολόγια
Μείζον θέμα οι αυθαιρεσίες των παρόχων - Διευκρινίζει η ΔΕΗ
Σχετικά Άρθρα

"Το πρόβλημα της αδιαφανούς τιμολόγησης και της παραπλάνησης των καταναλωτών με τις απίστευτες διακυμάνσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής το είχαμε επισημάνει από τους τελευταίους μήνες του 2021.  Ζητούσαμε τότε την καθιέρωση προτύπων τιμολογίων, ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής τί συμβόλαιο τελικά υπογράφει και τί αναμένεται να πληρώσει,"  αναφέρει ο Τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής καθγηγτής κ. Χάρης Δούκας για την αναθεώρηση των συμβάσεων από παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ζήτημα πήρε διαστάσεις σήμερα 22/3 μετά από σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής που αναφέρεται σε μαζικές μονομερείς αλλαγές τιμολογίων από σταθερά σε κυμαινόμενα, δηλαδή με ρήτρα αναπροσαρμογής,  στις οποίες προχωρούν πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των παραπόνων των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος για τους παρόχους τους προς τη ΡΑΕ. Οι προμηθευτές εδώ και μήνες αναθεωρούν μονομερώς τις συμβάσεις πελατών τους που επέλεξαν σταθερά τιμολόγια και τα οποία η ενεργειακή κρίση με τις υψηλές χονδρεμπορικές τιμές κατέστησε ζημιογόνα.

Στην πρακτική αυτή καταφεύγουν, αξιοποιώντας με αυθαίρετο πολλές φορές τρόπο τον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτό των προμηθευτών υπό προϋποθέσεις, οι οποίες αφήνουν περιθώρια μιας αλλαγής ερμηνείας κατά το δοκούν. Για παράδειγμα, στο άρθρο 17.5 αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο προμηθευτής διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε τροποποίηση των όρων της παρούσης για σπουδαίο λόγο, όπως ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, μεταβολή της κείμενης νομοθεσίας και αλλαγή των όρων λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού».

Οι προμηθευτές αξιολογούν ως «σπουδαίο λόγο» την αύξηση του χονδρεμπορικού κόστους ενέργειας και προχωρούν σωρηδόν και μονομερώς σε αλλαγή των σταθερών τιμολογίων. Αυτό γίνεται με έναν… μαγικό τρόπο, με τον οποίο οι προμηθευτές καταφέρνουν αφενός τυπικά να μην παραβιάζουν τον κώδικα ως προς την ενημέρωση των πελατών τους και αφετέρου να μην τον ενημερώνουν με σαφήνεια για να αποσπάσουν τη σιωπηρή συναίνεσή του στη νέα τιμολογιακή τους πολιτική.


ΔΕΗ: Καμία αλλαγή όρων για τους πελάτες που κλείδωσαν σταθερά συμβόλαια

Οι προμηθευτές αξιολογούν ως «σπουδαίο λόγο» την αύξηση του χονδρεμπορικού κόστους ενέργειας και προχωρούν σωρηδόν και μονομερώς σε αλλαγή των σταθερών τιμολογίων
Τα σταθερά συμβόλαια της ΔΕΗ myHome Enter, myHome Enter+ και myHome Online έχουν ορισμένη διάρκεια και τιμή, η οποία παραμένει σταθερή μέχρι τη λήξη της σύμβασης. Τα συμβόλαια αυτά δεν υπόκεινται σε καμία ρήτρα και η ΔΕΗ δεν έχει προβεί σε καμία αλλαγή όρων της σύμβασης σταθερού συμβολαίου πριν από τη λήξη της για τους περισσότερους από 500.000 πελάτες της, που έχουν επιλέξει προϊόντα σταθερού τιμολογίου.

Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ

Μετά και από τις νέες σοβαρές καταγγελίες για τις μονομερείς αλλαγές συμβολαίων από σταθερά σε κυμαινόμενα, εμείς επιμένουμε στις καθαρές κουβέντες, αναφέρει ο κ. Δούκας

Ζητάμε πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής τώρα, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Άμεση αλλαγή του κώδικα προμήθειας, ώστε τα σταθερά τιμολόγια να παραμένουν σε κάθε περίπτωση σταθερά, χωρίς υποσημειώσεις και ήξεις αφίξεις διατυπώσεις.

Ήδη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ετοιμάζει την υποβολή σχετικής ερώτησης.

www.worldenergynews.grΡoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης