Ενέργεια

Εντολή Putin για πληρωμή συμβολαίων φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες με ρούβλια

Εντολή Putin  για πληρωμή συμβολαίων φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες με ρούβλια
Σύμφωνα με τον Ρλωσο πρόεδρο, δίνεται στην Κεντρική Τράπεζα περιθώριο μιας εβδομάδας για να βρεθεί λύση ούτως ώστε να μεταφερθούν αυτές οι επιχειρήσεις σε ρούβλι

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διέταξε την Gazprom να μετατρέψει τα συμβόλαια πετρελαίου και φυσικού αερίου με «εχθρικές χώρες» σε ρούβλια για να ενισχύσει το νόμισμα που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.

«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που συμβιβάστηκαν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας πως πρόκειται για μια αντίδραση στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση.

O Putin ανέφερε επίσης ότι δίνεται στην Κεντρική Τράπεζα περιθώριο μιας εβδομάδας για να βρεθεί λύση ούτως ώστε να μεταφερθούν αυτές οι επιχειρήσεις σε ρούβλι.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για το πετρέλαιο και το φυσικό της αέριο. Το 2021, τα 2/5 του φυσικού αερίου που χρησιμοποίησαν οι Ευρωπαίοι προέρχονταν από τη Ρωσία. Πάνω από του 1/4 του εισαγόμενου αργού πετρελαίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης