Ενέργεια

Γερμανία: Η Shell υπογράφει συμφωνία για την παραλαβή LNG από το τέρμιναλ στο Brunsbuettel

Γερμανία: Η Shell υπογράφει συμφωνία για την παραλαβή LNG από το τέρμιναλ στο Brunsbuettel

Η μονάδα θα έχει ετήσια χωρητικότητα 8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) και θα αρχίσει να λειτουργεί το 2026

 

Η Shell και η γερμανική LNG Terminal GmbH ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι η Shell έχει δεσμευτεί να καρτήσειςσημαντικό μέρος ενός τερματικού σταθμού προσγείωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι του Brunsbuettel, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε κοινή ανακοίνωσε αναφέρεται ότι τα δύο μέρη έχουν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης για την εισαγωγή και διανομή LNG από την Shell μέσω του τερματικού σταθμού που λειτουργεί από την Gasunie που θα έχει ετήσια χωρητικότητα 8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) και θα αρχίσει να λειτουργεί το 2026 .
«Το μνημόνιο που υπογράφηκε με τη Shell καθώς και η αισθητή αύξηση του ενδιαφέροντος από την αγορά καταδεικνύουν τη σημασία του τερματικού σταθμού εισαγωγής στο Brunsbuettel», δήλωσε ο Michael Kleemis, Διευθύνων Σύμβουλος του German LNG Terminal.

Η Gasunie, η εταιρεία κοινής ωφελείας της RWE και η γερμανική κρατική τράπεζα KfW συνενώθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα για την μετοχική δομή του τερματικού, συνδυάζοντας τις χρηματοοικονομικές απαιτήσεις και τη λειτουργική τεχνογνωσία.
Ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν να επιτρέψουν στον τερματικό σταθμό να λειτουργεί με φυσικό αέριο πρώτα, αλλά θα προσπαθήσουν για μια μετατροπή σε υδρογόνο χωρίς άνθρακα μακροπρόθεσμα.

Αλλαγή ενεργειακής πολιτικής

Η Γερμανία δεν έχει τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG μέχρι σήμερα, αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε την ενεργειακή της πολιτική και προσπαθεί να αντικαταστήσει τις ροές αγωγών Ανατολής-Δύσης από τη Ρωσία με άλλες γεωγραφικές πηγές και αφίξεις φυσικού αερίου σε πλοία LNG.
Η Γερμανία κατανάλωσε πέρυσι 100 bcm φυσικού αερίου ενώ εισήγαγε 142 bcm λόγω του ρόλου της ως κόμβου διανομής στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Η εταιρεία LNG Terminal προηγουμένως είχε προωθηθεί από την Gasunie με την εταιρεία αποθήκευσης δεξαμενών Vopak και την Marquard & Bahls' Oiltanking, αλλά αυτές οι δύο αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της νέας συμφωνίας με την KfW.

Η RWE την περασμένη Παρασκευή παρουσίασε τα μελλοντικά της σχέδια για την εμπλοκή της στην μονάδα LNG η οποία μετά τη λειτουργία της θα επεκταθεί σε υδρογόνο ή παράγωγα υδρογόνου όπως η αμμωνία.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης